BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulatot hozhat 2013

Az igencsak visszafogott 2012-es esztendőt követően az idén, illetve a következő években dinamikusan bővülhet a globális félvezetőpiac

Rendkívül gyenge esztendőt zárt a félvezetőszektor, amelynek eladásai – hosszú évek óta először – valószínűleg csökkentek 2012-ben. Még a leginkább derűlátó IDC is arról számolt be – ágazatról szóló év végi összefoglalójában – hogy a globális értékesítés alig 1 százalékkal nőtt tavaly, az IHS iSuppli becslése szerint pedig bő 2 százalékkal hanyatlott a forgalom. A piac mérete mindkét kutatócégnél – amelyek adatai egyébként a módszertanbeli különbségek miatt térnek el – csak egy hajszállal haladta meg a 300 milliárd dollárt.

Ha a pontos számok mutatnak is eltérést, a trendekben egyetértenek az elemzőcégek, amelyek a gyenge tavalyi teljesítményt a kedvezőtlen gazdasági és iparági környezettel magyarázzák. Az állandósuló piaci bizonytalanság, a kínai növekedés lassulása, a japán recesszió, az eurózóna gondjai, az amerikai fiskális szakadékról szóló kedvezőtlen hírek, a PC-piac gyengélkedése, a memóriaárak csökkenése, a gyártók készletoptimalizálása, illetve a vállalati szféra IT-költésének látványos visszafogása mind-mind a félvezetőszektor hanyatlásának irányába hatottak, s ezeket a tényezőket látszólag az okostelefonok és táblagépek terjedésének jótékony hatása sem volt képes egyelőre kompenzálni.

A piackutatók abban is egyetértenek azonban, hogy a gyenge előző év után 2013 fellendülést hozhat a szektorban, s az idén jelentősen bővülhet a piac. Len Jelinek, az IHS ágazattal foglalkozó vezető elemzője elmondta: bár a gazdasági növekedés kritikus tényező a félvezetőiparban, hiszen a szegmens teljesítménye erősen függ a fogyasztók költési hajlandóságától, az okostelefonok és táblagépek terjedése lökést adhat az értékesítésnek. A társaság éppen ezért 8 százalék fölötti bővülést prognosztizál 2013-ra, s bár visszafogottabb, de 5 százalékos növekedést jósol az IDC is. Utóbbi társaság elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a PC-szektor az idén várhatóan még nem áll teljes mértékben talpra, a 4G-képes készülékek piaca azonban robbanhat, s ez a félvezető iparágban is éreztetheti majd hatását.

A növekedés ráadásul hosszabb távon is kitarthat. Az IDC szerint 2011 és 2016 között éves átlagban 4,1 százalékkal emelkedhetnek az eladások, ami az időszak végére 368 milliárdos forgalmat jelentene, míg az IHS-nél ennél is gyorsabb bővülést várnak, s 2016-ra 390 milliárd dollár környéki értékesítést jósolnak. Földrajzi szempontból a piac motorja feltörekvő országok, elsősorban Kína, India és Brazília lehetnek, míg Japánban és Európában az idén is csak stagnálás várható jobb esetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.