BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frekvenciák: még mindig folyik a harc Ausztriában is

Távközlés Megtámadta az osztrák legfelsőbb bíróságon a Deutsche Telekom (DT) helyi leányvállalata, a T-Mobile Austria az állami távközlési hatóság azon frekvenciaátadási döntését, amely lehetővé tenné a cég két konkurensének egyesülését. A Li Ka-shing hongkongi milliárdos érdekeltségébe tartozó Hutchison Whampoa még tavaly februárban állapodott meg a France Telekommal, illetve a Mid Europa Partnersszel, hogy 1,3 milliárd euróért megvásárolja a két vállalat tulajdonában lévő Orange mobilszolgáltatót. Az ügyletet azóta a helyi hatóságok és az Európai Unió is jóváhagyta, így december végén egyértelműnek tűnt, hogy a Hutchison beolvaszthatja Three márkanév alatt futó egységébe versenytársát, háromra csökkentve ezzel a helyi szolgáltatók számát.

Ám most a DT – amely korábban nem igazán ágált a tranzakció ellen – a legfelsőbb bírósághoz fordult. A lépést azzal indokolta, hogy a rendelkezésre álló frekvencia révén az új cég túlzott előnyre tenne szert a negyedik generációs szolgáltatások területén.

Az egyre szaporodó frekvenciaviták arra utalnak, hogy azoknak az ágazati szakértőknek lesz igazuk, akik szerint a mobilinternet terjedésével a szolgáltatók frekvenciaéhsége is folyamatosan nő. Itthon jelenleg a Kúria előtt van a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciatenderének ügye, miután a Fővárosi Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte az NMHH árverést lezáró határozatát, elkaszálva ezzel a negyedik mobilszolgáltatót. Mivel a bíróság döntését többen is megtámadták, az ítélet tavaly novemberben a Kúria elé került, amely várhatóan január végén, február elején teszi közzé állásfoglalását. Ha a szervezet jóváhagyja a törvényszék határozatát, minden bizonnyal új aukciót írnak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.