BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen Suzukit fognak gyártani Esztergomban – Fotó

A Magyar Suzuki szokásos augusztusi leállása után kezdődik meg Esztergomban a legújabb modell, az S-Cross sorozatgyártása, így a gyár termelése a tavalyi 155 ezerről 180 ezerre emelkedhet. A modellről korábban mint az SX4 utódjáról beszéltek a gyár magyar beszállítói, amelyeknek arányát a vállalat bővíteni kívánja a jelenlegi 30 százalékról.

Hírek szerint azonban az S-Cross nem váltja le a kisebb méretű SX4-est, hanem a fölé kerül a Suzuki kínálatában és a két modell egyszerre készül majd az egyébként évi 300 ezres kapacitású gyárban.

Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a kormánnyal tavaly novemberben kötött stratégiai megállapodás aláírásán elmondta, az új modell gyártásba állításához szükséges beruházás értéke a 200 millió euró, míg az 1991-es alapítás óta a társaság összes beruházása elérte az 1,3 milliárd eurót.

Az anyacég ősszel ugyanakkor bejelentette, hogy 2013-tól minden évben új modellt vezet be az európai piacra, így várhatóan az esztergomi gyár kihasználtsága is emelkedni fog. A vállalat nem csupán az európai piacot látja el, hanem Oroszországba, Ukrajnába és néhány közel-keleti és észak-afrikai országba, sőt egy kisebb mennyiséget még Japánba is szállít.

A 3100 fős társaság ugyanakkor ismét két műszakban termel. Az egyműszakos munkarend csak novemberben és decemberben volt hatályban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.