BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit mutatnak a kristálygömbök?

Apple-tévét, a Microsoft és a Nokia fúzióját, valamint több cégvezető távozását vizionálják 2013-as jóslataikban a technológiai elemzők

Az elmúlt hetekben sorra tették közzé 2013-ra vonatkozó előrejelzéseiket a világ legismertebb IT-gurui. Bár a legtöbben a trendekre szorítkoztak, akad számos konkrét vállalati vagy éppen egy adott személyre vonatkozó jóslat is, amelyek bármelyike az év híre lehetne a szektorban.

Nem meglepő módon a vállalati előrejelzések jelentős része az Apple-re vonatkozik: a világ legértékesebb vállalatától idén is újdonságokat várnak a szakértők. Más kérdés, hogy a már sokat emlegetett Apple-tévé nem is biztos, hogy komoly meglepetés lenne a szakemberek, illetve a piac számára, hiszen egy ilyen készülékre már Steve Jobs is tett utalást – Walter Isaacson által jegyzett – életrajzi könyvében. Így nem csoda, hogy az elemzők többségénél bekerült a tíz legfontosabb jóslat közé az Apple okos televíziójának piacra dobása. A szakértők a termék megjelenését a második fél évben várják, a készülék árát pedig 1500-2000 dollárra (azaz 330-440 ezer forintra) becsülik.

Korántsem biztos azonban, hogy a tévé lesz idén az Apple egyetlen újdonsága, sokan úgy vélik, a társaság a PC-szektorban is robbantani fog. Számos előrejelzésben megjelent, hogy az almás cég 2013-ban iOs operációs rendszerrel futó MacBookot dobhat piacra, ami több okból sem tűnik elképzelhetetlennek. Egyrészt a vállalat bevételének jelenleg már mintegy 85-90 százalékát az ilyen szoftverrel ellátott készülékek adják, másrészt a felhasználóknak érezhetően egyre fontosabb lesz, hogy ugyanolyan platformon használhassák különböző kütyüiket.

Ez utóbbi megállapítást támasztja alá egyébként az a jóslat is, amely szerint 2013 a hibrid – tehát táblagépből notebookká alakítható – készülékek éve lesz, elsősorban a céges kereslet megugrása és az úgynevezett „bring your own device” (a saját készülékek vállalati infrastruktúrán belüli használata) előretörése miatt. Az átalakítható készülékek térnyerését egyébként többen összekötötték az Apple-lel: számos szakértő top várakozásai között szerepel egy Apple hibridkészülék (amely akár azonos is lehet a már korábban említett iOs alapon futó termékkel).

Miközben az Apple esetében elsősorban új termékeket mutattak az elemzők kristálygömbjei, a konkurenseknél inkább stratégiai lépéseket olvastak ki a teafűből. A sötét ló egyértelműen a Samsung, amelyről viszonylag keveset értekeztek a szakemberek, az egyetlen konkrét jóslat az, hogy a dél-koreai társaság a „jövőjébe fektet” az idén, s elkezdi építgetni saját operációs rendszerét. Ezt támasztja alá egyébként a cég pénteki bejelentése is, amely szerint több Tizen operációs rendszerrel ellátott mobilt is piacra dob az idén a társaság.

Sokkal többet elmélkedtek a szakemberek a Microsoftról, illetve az elmúlt években gyengélkedő mobiltelefon-gyártókról, amelyek sorsát részben összeköti a Windows 8 idei teljesítménye. Nem véletlen, hogy a téma szinte minden szakembernél előkerült, hiszen a Microsoft új operációs rendszerének sikere vagy bukása az év egyik legérdekesebb kérdése, amely akár több (a PC, az okostelefon és a táblagép) piac trendjét is meghatározhatja a következő években.

Mindennek fényében az sem meglepő, hogy ebben a kérdésben már igencsak megosztottak voltak a szakértők. Akad aki – épp a hibridgépek iránti kereslet várható megugrása miatt – a Windows 8 gyors térnyerésével, s az ilyen szoftvert használó készülékek piaci részesedésének növekedésével számol, elsősorban a PC és a táblagép szegmensében. A többség szerint azonban a felfutás lassabb lesz, mint amivel a Microsoftnál előzetesen kalkuláltak, ez pedig számos cég teljesítményére is rányomhatja a bélyegét.

Sokan biztosra veszik például, hogy az idén is folytatódik a Nokia vesszőfutása, sőt akad olyan szakértő, aki szerint a vállalat 2013-ban a függetlenségét is elveszítheti. Az érvelés ráadásul meggyőző, hiszen azt követően, hogy a Microsoft tavaly belépett a táblagéppiacra logikusnak tűnik, hogy idővel az okostelefon-szegmensben is megjelenjen a társaság. Márpedig ennek legegyszerűbb módja valamelyik gondban lévő gyártó felvásárlása lehet, s a lehetséges célpontok egyike épp a Nokia.

A másik egyébként az okostelefonok piacán egykor szintén fontos szerepet játszó, most azonban már csak szenvedő Research In Motion (RIM). A kanadai cég helyzete ugyanakkor annyival kedvezőtlenebb, mint a finn konkurensé, hogy a Nokiának már vannak Windows 8-cal futó készülékei, míg a RIM még mindig – az egyes jóslatok szerint már rövid távon halálra ítélt – Blackberryvel próbálkozik.

Mindenesetre a kihívóknak nem lesz könnyű felzárkózniuk a két legnagyobb szereplő, az Apple és a Samsung mögé, jelenleg ugyanis a piac bevételének közel fele e két vállalatnál landol, a profitnak pedig több mint 100 százaléka érkezik hozzájuk, azaz a többiek összességében egyelőre veszteséget termelnek.

Távozó vezérek

A trendek és a cégek tervei, illetve sorsa mellett a szakértők egy része konkrét személyekre vonatkozó jóslatokat is betett előrejelzései közé. Ezek közül kiemelkedik Steve Ballmer, és Larry Ellison vélt távozása a Microsoft, illetve az Oracle éléről. Ballmer lemondását arra alapozzák, hogy tavaly novemberben búcsút intett a Microsoftnak a Windows-részleget vezető Steven Sinofsky, akit a társaság – és így a vezérigazgató – sikerkovácsának is tartottak, s így a sokszor kritizált cégvezér most még inkább nyomás alá kerülhet.

Larry Ellison esetleges távozásának oka sokkal prózaibb: egyes szakértők szerint az Oracle 68 éves vezérigazgatója – akinek vagyonát 36 milliárd dollárra becsülte legutóbb a Forbes – egyszerűen nyugdíjba vonul 2013-ban.

Larry Ellison esetleges távozásának oka sokkal prózaibb: egyes szakértők szerint az Oracle 68 éves vezérigazgatója – akinek vagyonát 36 milliárd dollárra becsülte legutóbb a Forbes – egyszerűen nyugdíjba vonul 2013-ban.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.