BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilinternet: folytatódhat a szárnyalás

Az idén is folytatódhat a mobilinternet gyors hazai térnyerése, a szektor cégeinek jövedelmezőségét azonban a távközlési adó némileg ronthatja

A 2011-es évhez hasonlóan tavaly is a mobilinternet gyors terjedése adott lendületet a mobil-távközlési szektornak Magyarországon. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb adatai szerint az előfizetések száma decemberre megközelítette a 3,2 milliót, ami közel 50 százalékos ugrást jelent az egy esztendővel korábbihoz képest, a 2010 végén regisztráltak pedig majdnem két és félszerese. Hasonló mértékű növekedést mutatnak az adatok a forgalmat lebonyolító előfizetések esetében is: ilyenből 2012 utolsó hónapjában 2,4 milliót tartott nyilván a három nagy hazai szolgáltató, szemben a 2011 végi szűk 1,7 millióval. Ez egyébként régiós összevetésben is kiugró fejlődésnek számít, aminek eredményeként a közép-európai térségben Magyarországon jelenleg kiemelkedő a mobil-szélessávra előfizetők száma.

A gyors bővülésben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy a szolgáltatók az elmúlt években komoly hálózatfejlesztéseket hajtottak végre, a Vodafone például tavaly márciusra az ország lakosságának több mint 95 százaléka számára elérhetővé tette gyors mobilinternet-szolgáltatását. Az infrastruktúra bővítése és modernizálása a jövőben is biztosíthatja a szegmens növekedését, ám ágazati szakértők szerint lefelé mutató kockázatok is vannak. Ezek közül kiemelkedik az NMHH frekvenciatendere körüli jogvita, ez, ha nem sikerül időben rendezni, akár frekvenciahiányhoz is vezethet.

A fogyasztók számának megugrásával párhuzamosan tavaly megállt az átlagos adatforgalom korábbi időszakra jellemző csökkenése is. Az NMHH beszámolója szerint miközben 2011-ben az egy előfizetőre jutó forgalom 1,31 gigabyte-ról 1,09-re ereszkedett, tavaly tulajdonképpen stagnált: akadt olyan hónap, amikor meghaladta ez utóbbi szintet a forgalom, és volt olyan időszaka is az évnek, amikor egy hajszállal alacsonyabb volt. Szakértők szerint egyébként ezen a területen a közeljövőben fordulat várható, s jelentősen megugorhat a mobil-szélessáv használatának mértéke. Az árak várható csökkenése mellett ennek irányába hat az okostelefon-penetráció továbbra is igen dinamikus növekedése, és a készülékek fejlődése is. Az Ericsson napokban közzétett előrejelzése szerint a globális adatforgalom a következő hat évben a tizenkétszeresére emelkedhet.

Miközben a mobilinternet szárnyalt 2012-ben, a hangpiacon tavaly is folytatódott a lemorzsolódás. A hagyományosan erős december ugyan ezúttal is némi növekedést hozott a szegmensben, az év egészében azonban így is majd 1 százalékkal csökkent az előfizetések száma. Ennek eredményeként az év végén már csak 11,58 millió hívásfogadásra képes aktív SIM-kártya volt hazánkba, amiből mintegy félmillióan a megelőző három hónapban nem bonyolítottak le hívást. Nem állt meg a prepaid kártyák arányának csökkenése sem: míg 2009 végén még a hazai mobiltelefon-tulajdonosok majd 57 százaléka fizetett előre, tavaly decemberben ez a mutató már 48 százalék alatt állt.

E trendek mellett a mobilágazat eredményességét leginkább a kormányzati intézkedések befolyásolták 2012-ben is. A szektor vállalatainak jövedelmezősége már az előző két évben is számottevően romlott, miután a 2010-ben bevezetett különadó lényegében átlagosan a profit felét elvitte. Jelentős javulás ráadásul ezen a területen nem is várható, hiszen bár a kormányzat ígéretének megfelelően az ágazati különadót januártól kivezeti, ennek helyére, illetve egy ideig e mellé – már tavaly júliusban – a távközlési adó lépett.

Ez utóbbi a teljes telekommunikációs szektorra nagyjából ugyanakkora terhet ró mint elődje, a befizetés megoszlása azonban érezhetően módosult, ráadásul épp a mobilszektor kárára. Az új teher ugyanis kizárólag a telefon, azon belül is elsősorban a mobilszolgáltatókat sújtja (méghozzá oly módon, hogy minden megkezdett perc után 2 forint befizetés terheli a vállalatokat), ami azt jelenti, hogy ezek a cégek már tavaly jóval többet fizettek be az államkasszába, mint 2010-ben.

A fentiek miatt miközben például a szektor elsősorban televíziós szolgáltatást nyújtó cégeinek 2013 már enyhülést hozhat, a mobilszolgáltatók esetében erre nem lehet számítani. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a Vodafone-t például – eltolt üzleti éve miatt – a kettős adózás (a különadó és a telefonadó egyidejű fizetése) április elejéig terheli és valamennyire a vezetékadó is érinti a társaságot.

Az elnök ugyanakkor a kihívások, és nehézségek ellenére bizakodó, és elégedett a vállalat 2012-es teljesítményével is. Mint elmondta: a Vodafone számos sikert könyvelhetett el az előző esztendőben, amelyek közül kiemelkedett 90 százalék feletti mobilinternet-lefedettséget biztosító hálózatmodernizáció lezárása, illetve a korlátlan belföldi hanghívásokat és SMS-küldést tartalmazó RED tarifacsomag bevezetése, amit az első tapasztalatok alapján igen pozitívan fogadott a piac.

A Vodafone vezetése arra számít, hogy a mobilinternet hazai sikertörténete 2013-ban is folytatódik, hiszen az internethasználat egyre nagyobb része terelődik át okostelefonokra és táblagépekre, de előrelépést vár a társaság a gépek közötti kommunikációban (M2M) és a mobilfizetésben (NFC) is. Beck György jelezte: bíznak benne, hogy az idén nem jönnek újabb adók, hisz a Vodafone számára a 2014-ben lejáró frekvenciaengedélyek megújítása jelent majd extra terheket az idén.

Dollármilliárdos üzlet a mobilfizetés

Hatalmas növekedési potenciál rejlik a mobilfizetésben a Forrester Research legfrissebb előrejelzése alapján. A piackutató cég szerint a szektor forgalma 2017-re csak az Egyesült Államokban meghaladhatja a 90 milliárd dollárt, ami – figyelembe véve, hogy tavaly mindössze 12,8 milliárdos volt a piac – közel 50 százalékos éves növekedést vetít előre a következő fél évtizedre.

Bár a Forrester szerint még öt év múlva is a hagyományos mobilkereskedelem adja majd a forgalom legnagyobb részét, aránya érezhetően csökkeni fog. Míg tavaly a teljes piac több mint 90 százaléka volt köthető ehhez a szegmenshez, addig 2017-re 50 százalék alá eshet a hagyományos m-commerce részesedése. Persze ez még mindig dinamikus növekedést valószínűsít, hiszen a prognosztizált 45 milliárdos költés közel négyszerese az előző évinek.

Ennél is dinamikusabb növekedést mutathat azonban a személyesen végzett bolti mobilfizetések szegmense. Tavaly az amerikaiak mindössze 549 millió dollár értékben fizettek üzletekben okostelefonjaikkal, 2017-ben azonban az előrejelzés alapján ez meghaladhatja a 41 milliárdot.

Az ágazat ráadásul nem csak az Egyesült Államokban áll komoly fejlődés előtt: az IDC néhány hete közzétett jelentésében úgy kalkuláltak a piackutató elemzői, hogy öt év múlva világszerte legalább ezermilliárd dollárnyi termékért és szolgáltatásért fizethetnek mobillal a fogyasztók.

Bár a Forrester szerint még öt év múlva is a hagyományos mobilkereskedelem adja majd a forgalom legnagyobb részét, aránya érezhetően csökkeni fog. Míg tavaly a teljes piac több mint 90 százaléka volt köthető ehhez a szegmenshez, addig 2017-re 50 százalék alá eshet a hagyományos m-commerce részesedése. Persze ez még mindig dinamikus növekedést valószínűsít, hiszen a prognosztizált 45 milliárdos költés közel négyszerese az előző évinek.

Ennél is dinamikusabb növekedést mutathat azonban a személyesen végzett bolti mobilfizetések szegmense. Tavaly az amerikaiak mindössze 549 millió dollár értékben fizettek üzletekben okostelefonjaikkal, 2017-ben azonban az előrejelzés alapján ez meghaladhatja a 41 milliárdot.

Az ágazat ráadásul nem csak az Egyesült Államokban áll komoly fejlődés előtt: az IDC néhány hete közzétett jelentésében úgy kalkuláltak a piackutató elemzői, hogy öt év múlva világszerte legalább ezermilliárd dollárnyi termékért és szolgáltatásért fizethetnek mobillal a fogyasztók.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.