BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nekiment keresőjével a Google-nek a Facebook

Nyíltan kihívta a Google-t a Facebook (FB), amely némi meglepetésre a szakértők által várt saját márkás okostelefon, illetve ingyenes telefonálási lehetőség bejelentése helyett saját keresőszolgáltatásáról, a Graph Search-ről rántotta le a leplet keddi sajtótájékoztatóján. A társaság – amit igencsak sokat kritizáltak a múltban gyenge keresője miatt – egy olyan keresőszolgáltatás elindítását jelentette be, amely a közösségi oldal kapcsolati hálóira épít, azaz a cég erősségét használja ki, s így sok szempontból személyesebb kutatást tesz lehetővé, mint a konkurens termékek. Mark Zuckerberg vezérigazgató a sajtótájékoztatón jelezte: a Facebook már jó ideje dolgozik újításán, a Graph Search azonban egyelőre csak béta verzióban üzemel, és a funkciót egyelőre a felhasználók egy részénél – első körben százezer amerikainál – teszik csak elérhetővé.

Érdekesség, hogy az FB nem is a keresőpiacra történő belépéssel ütött oda a Google-nek, ahol a legjobban fáj, hanem a versenytárs üzleti modelljének adaptálásával. A Google az elmúlt hónapokban ugyanis többször hangsúlyozta, hogy még közösségi oldalát sem az FB versenytársaként pozícionálja, hiszen a keresőóriás – ahogy ezt a cégnél lapunknak jelezték - a közösség és a különböző termékek közötti szinergiákat próbálja kihasználni, ami nem mellesleg a hirdetések esetében is jelentős versenyelőnyt biztosíthat számukra. Az FB azonban most látszólag ugyanennek a megvalósításán fáradozik, ez pedig okozhat fejtörést a nagy riválisnak.

Szakértők szerint, ahogy a társaság szolgáltatásainak többsége esetében, a Facebook keresőjénél is az a legfontosabb kérdés, hogy mindebből hogyan tud pénzt csinálni a vállalat. Az elemzők többsége egyetértett abban, hogy a közösségi oldal előtt hatalmas piac nyílik meg, amely komoly bevétel-növekedési potenciált is jelent, arról azonban, hogy mindezt hogyan, s milyen időtávon használhatja ki a Facebook, már igencsak megoszlottak a vélemények. Akadt olyan szakértő, aki szerint a vállalat már az első évben 5 százalékos részesedést hasíthat ki az amerikai kereséshez kapcsolt hirdetések 15 milliárd dolláros piacából, ami 750 milliós bevételt jelentene csak az Egyesült Államokban, míg mások jóval szerényebb forgalommal kalkulálnak.

A befektetők látszólag inkább ez utóbbi, pesszimista kör véleményét osztják, legalábbis erre utal, hogy az FB részvények jegyzése a masszív keddi esést követően szerdán a kereskedés első perceiben folytatta az ereszkedést és 30 dollár alá bukott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.