BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyaló okosok

A várakozásoknál is jobb teljesítményt nyújtott 2012 utolsó negyedévében a tavaly óta a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának számító Samsung.

A tegnap közzétett előzetes adatok szerint a Samsung üzemi eredménye az elmúlt év utolsó három hónapjában 8600 és 9000 milliárd won között (1810-1890 milliárd forint) lehetett, ami nem csak az egy esztendővel korábbinak közel a duplája, de a Bloomberg 35 szakértő megkérdezésével összeállított 8500 milliárdos konszenzusát is meghaladja. A tavaly óta a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának számító dél-koreai társaság forgalmát is érezhetően növelni tudta: a most jelzett 56 000 milliárd wonos árbevétel 18 százalékkal haladja meg a 2011 hasonló időszakában mértet.

A cég jó teljesítményében elsősorban az okostelefon-, illetve a csip-üzletágak szárnyalása játszott meghatározó szerepet. A dél-koreai csoport az október és december közötti három hónapban becslések szerint 62 millió smartphone-t értékesített világszerte, mintegy 40 százalékkal többet, mint legnagyobb konkurense, az amerikai Apple.

A mobileszközök iránti kereslet megugrása ráadásul a félvezetők gyártásával foglalkozó divíziónak is komoly lökést adott: ez az üzletág ugyansi az egy évvel korábbinál másfélszer nagyobb üzemi profitot érhetett el az elmúlt negyedévben.

Szakértők szerint a Samsung kilátásai kifejezetten kedvezőek, a mobildivízió teljesítménye – hála az új készülékek sikerének – ugyanis 2013 első két negyedévében is erős maradhat.

Kissé visszavetheti ugyanakkor a csoport további dinamikus bővülését a won erősödése. A dél-koreai fizetőeszköz tavaly 9 százalékkal értékelődött fel a dollárhoz képest, amivel a régió legjobban teljesítő devizájának számított, s elemzők úgy vélik ez a tendencia az idén is folytatódhat.

A Samsung számára ráadásul kifejezetten rossz hír, hogy mindeközben a jen folyamatosan gyengül, ez ugyanis Japánon kívül olcsóbbá teszi a társaság szigetországi konkurenseinek – így például a Sonynak és a Sharpnak – a termékeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.