BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támadják az okostelefonokat

Miután az okostelefonok és táblagépek terjedésével folyamatosan nő az ilyen készülékek elleni támadások száma is, szakértők szerint a következő években robbanhat a mobilvédelmi piac

Világszerte megszaporodtak a közelmúltban a mobilbiztonsági problémákról szóló rémtörténetek. Az elmúlt napokban – elsősorban egy párizsi Apple-bolt szilveszteri kirablása miatt, amely során majd 300 millió forintnyi terméket vittek el a betörők az üzletből – az okostelefonokkal, s különösen az Apple drágább termékeivel kapcsolatos utcai bűncselekmények kerültek a figyelem középpontjába. A BBC az esetet bemutató cikkében idézett egy rendőrségi statisztikát, amely szerint 2012-ben csak New York-ban 3890 Apple készüléket loptak el.

Bár egy nagy értékű mobil eszköz ellopása önmagában is bosszantó, szakértők szerint a legnagyobb kárt nem maga a készülék, hanem az azon tárolt személyes, szenzitív adatok eltulajdonítása okozza, ami számos visszaélést, és további bűncselekményt tesz lehetővé. Különösen nagy probléma ez akkor, amikor valaki nem csak magáncélokra, hanem munkavégzésre is használja okostelefonját, ez esetben ugyanis akár a munkaadó szempontjából üzleti titoknak minősülő információk is lehetnek az adott eszközön – jelezte a Világgazdaságnak Teasdale Harold, a Symantec hazai leányának ügyvezetője.

Az okostelefonok védelme azonban nem csak az utcai bűncselekmények, hanem a külső támadások egyre növekvő száma miatt is kiemelkedősen fontos, a kiberbűnözők ugyanis ezek során is személyes adatokat tulajdoníthatnak el. A Symantec ősszel kiadott, 24 országban 13 ezer felnőtt megkérdezésével készített, Norton Kiberbűnözési Tanulmányának egyik legfontosabb tanulsága – ahogy erre Rakoncza Zsolt, a Norton hazai képviselője az elemzés bemutatásakor felhívta a figyelmet – épp az, hogy egyre gyorsabban terjednek kiberbűnözés új formái, így például a közösségi oldalak és mobil eszközök elleni támadások. A felmérés alapján az internetező felnőttek egyötöde került már kapcsolatba a kiberbűnözéssel közösségi oldalakon vagy mobilokon, egyharmaduk pedig kapott olyan szöveges üzenetet ismeretlen számról, amit feltehetőleg adatlopási céllal küldtek.

Hasonló trendekről számolt be az ABI Resarch is. A társaság adatai szerint a rosszindulatú mobilhirdetések, más néven madware-ek száma 2011 első és 2012 második negyedéve között mintegy negyvenszeresére emelkedett: míg két évvel ezelőtt mindössze 438 ilyet tartottak nyilván, 15 hónappal később már 17,4 ezret. A madware-ek – amelyek az alkalmazások letöltésekor kerülnek a felhasználók eszközeire – azért veszélyesek, mert amellett, hogy váratlanul ikonokat adnak hozzá a nyitóoldalhoz és megváltoztatják a böngészőbeállításokat, gyakran személyes adatokat is gyűjtenek, s felfedhetik a kiberbűnözők előtt a felhasználó tartózkodási helyét, elérhetőségeit, vagy az általa használt eszköz azonosítására alkalmas információkat.

A növekvő fenyegetés ellenére ugyanakkor az okostelefon-tulajdonosok nagy része egyelőre nem védi készülékét. A Symantec tanulmánya alapján a felhasználók kétharmada semmilyen biztonsági megoldást nem használ, 44 százalékuk pedig azzal sincs tisztában, hogy léteznek ilyenek.

Szakértők szerint az IT-védelmi megoldások piacának a következő években egyértelműen a mobileszközök gyors terjedése, illetve ezzel párhuzamosan az ilyen készülékeket célzó támadások robbanásszerű növekedése adhat újabb lökést. Bár arról, hogy pontosan mekkora is a piac mérete, eltér a piackutatók véleménye, abban minden elemző egyetért, hogy – miközben a számítógép-védelmi szoftverek forgalma stagnálhat a következő fél évtizedben – a mobilvédelmi megoldások értékesítése éves szinten akár 40-50 százalékkal is bővülhet 2011 és 2016 között.

A Visiongain előzetes becslése szerint tavaly például világszerte 1,6 milliárd dollárt költöttek okostelefonjaik biztonságára a felhasználók, ami 60 százalékkal több az egy esztendővel korábbinál, s egyben azt is jelenti, hogy két év alatt közel háromszorosára bővült a piac. Bár a növekedés üteme várhatóan némileg lassul, 2016-ra még az Infonetics Research kevésbé optimista előrejelzése is 7,3 milliárd dolláros globális forgalmat valószínűsít, míg az ABI Research 2017-re 10,7 milliárdos piacmérettel számol, de akad ugyanerre az évre 14 milliárd feletti előrejelzés is.

Teasdale Harold a hazai piacban is jelentős növekedési potenciált lát. Lapunk kérdésére elmondta: a magyarországi vállalatok egyértelműen elkezdtek foglalkozni a mobileszközök védelmével, menedzsmentjével, s most már jellemzően nem csak szabályozási szinten, de az infrastruktúra kialakítása során is figyelembe veszik ezeket a készülékeket, illetve az okostelefonok és táblagépek rejtette veszélyeket is. Érezhető, hogy a lakossági felhasználók is egyre nagyobb arányban ismerik fel a mobilok fenyegetettségét, így mostanra a szaküzletek boltjain megjelentek a külön ilyen eszközökre készített védelmi szoftverek dobozai. Teasdale Harold ugyanakkor hangsúlyozta: jelenleg csak a folyamat elején járunk így a valódi növekedés itthon a következő években indulhat meg.

Elszaporodtak a banki támadások

Különösen nagy kihívást jelentenek a mobileszközök elleni támadások a bankszektor számára. A Bankszövetség először 2010-ben hívta fel a figyelmet arra, hogy elszaporodtak azok a speciális adathalász támadások, amelyek mobil telefonos hívásokon keresztül – gyakran nyereményjátékra hivatkozva – személyes és banki adatokat csalnak ki az ügyfelektől.

Néhány hete a Bankszövetség újabb közleményt adott ki a témában, s ebben arról számoltak be, hogy számítógépes bűnözők egy új módszerrel próbálják meg a banki ügyfelek számláit jogosulatlanul használni. A módszer szerint a nem megfelelő védelemmel rendelkező ügyfelek számítógépe, táblagépe vagy okostelefonja felett egy kémprogram segítségével átveszik a teljes felügyeletet, miután az ügyfél interneten bejelentkezett.

Néhány hete a Bankszövetség újabb közleményt adott ki a témában, s ebben arról számoltak be, hogy számítógépes bűnözők egy új módszerrel próbálják meg a banki ügyfelek számláit jogosulatlanul használni. A módszer szerint a nem megfelelő védelemmel rendelkező ügyfelek számítógépe, táblagépe vagy okostelefonja felett egy kémprogram segítségével átveszik a teljes felügyeletet, miután az ügyfél interneten bejelentkezett.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.