BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tech-szektor: felemás jelentések

Az okostelefon-szektor lassulása egyre nagyobb fejtörést okoz a gyártóknak, a szoftver- és internetes cégeknél azonban egyelőre nincs gond

Kétarcúra sikerült eddig a gyorsjelentési szezon a technológiai szektorban. Míg előző hét közepén – a Google, és az IMB számainak megismerését követően – még arról értekeztek az elemzők, hogy akár újabb szárnyalást is hozhat az erős utolsó negyedév, a csütörtöki és pénteki beszámolók némileg elrontották a befektetők hangulatát, így most már a kilátások romlása a központi téma.
A szezon eddigi nagy vesztese egyértelműen az Apple volt, amely a túlzó elvárásoknak esett áldozatul. A társaság 2013-as üzleti évének első negyedéves számai, illetve a cégvezetés piaci várakozásoktól messze elmaradó prognózisa ugyanis ismét rámutattak, hogy az elmúlt években tapasztalt növekedés nem tartható fenn az idők végezetéig. A vállalat rekordokkal fűszerezett, de masszív lassulást jelző gyorsjelentését a piac a részvényárak 13 százalékos esésével „díjazta”, az előző négy hónapban pedig a vállalat értéke 220 milliárd dollárral csökkent, amit sokan az i-lufi kipukkanásaként értelmeznek.
Érdekesség ugyanakkor, hogy az Apple fékezéséből az okostelefon- és táblagép-szegmensben az amerikai cég legnagyobb konkurensei látszólag nem tudnak annyit profitálni, amennyit a befektetők elvárnának. Legalábbis erre utal, hogy az utolsó negyedéves számok közzétételét, illetve az idei tervek vázolását követően beszakadt – két nap alatt majd 10 százalékot esett – a Nokia-részvények jegyzése is. A mobilszektor egykori világelsője ugyan az elemzők által várt profitot hozni tudta, sőt némi meglepetésre mobilrészlege is nyereséget termelt, árbevétel soron azonban ezúttal is csalódást okozott, a menedzsment prognózisa pedig teljesen elkeserítette a részvényeseket.
A cég forgalma ismét ötödével zuhant, okostelefonból pedig mindössze harmadannyit adott el a vállalat, mint egy évvel korábban. A társaság vezetése ráadásul arra számít, a mobildivízió eredménye az idén ismét veszteségbe fordul, ami szakértők szerint arra utalhat, hogy a Nokiának új, Windows-alapú okostelefonok sem hozzák meg rövid távon a várt áttörést.
Bár a két nagy versenytárs zakózása megágyazott a Samsungnak, a szektor becsületét a dél-koreai gyártó sem tudta megmenteni: a társaság részvényei a pénteki gyorsjelentést követően 2,5 százalékkal estek. Nem meglepő módon szakértők ez esetben is az okostelefon-ágazat fékezésével magyarázták a kedvezőtlen piaci reakciót. Pedig az év utolsó három hónapja a Samsungnak is jól sikerült: a 7040 milliárd wonos (6,55 milliárd dolláros) adózott eredmény nem csak egy esztendővel korábbinál magasabb majd 80 százalékkal, de az elemzői konszenzust is meghaladta 240 milliárddal.
A gondot azonban a dél-koreaiaknál sem múlt, hanem a jövő jelenti. Ahogy erre egy helyi elemző felhívta a figyelmet: a jelek arra utalnak, hogy az okostelefon-piacon a felső árkategóriás szegmensben nem várható jelentős bővülés, s bár a kínai kereslet megugrása az olcsóbb készülékek esetében növekedést hozhat, ebben a kategóriában azonban az egyre élesebb verseny miatt igen alacsony a profitráta. A Samsung versenyhelyzetét ráadásul az erős dél-koreai valuta tovább rontja.
Miközben a hardvergyártóknál már a lassulás jelei mutatkoznak, s ez komoly aggodalommal tölti el a befektetőket, a szoftvercégeknél, illetve az internetes vállalatoknál töretlen az optimizmus. Sőt itt az esetek többségében épp az egyébként már lassuló okostelefon-piac teremti meg a derűlátásra okot adó növekedés bázisát, ami ugyanakkor azt is jelzi, hogy néhány negyedéves késéssel ezeknél a cégeknél is hasonló hangulat alakulhat ki, mint ami a hardvergyártóknál most tapasztalható.
Itt a nyarat jelző első fecske az eBay volt, amely a tavalyinál majd ötödével, magasabb forgalomról, és az adózott nyereség 17 százalékos gyarapodásáról adott számot.
Igen fontos szerep jutott az utolsó negyedévben az okostelefonoknak és táblagépeknek a Google-nél is, amelynek részvényei kilőttek a gyorsjelentés közzététele után.
A társaság beszámolójának egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy bár a mobil-, illetve számítógépes reklámok közötti nagyjából 50 százalékra rúg az árkülönbség, az árak lemorzsolódását a vállalat képes lassítani, ráadásul egyelőre az ebből eredő kiesést a kattintások számának emelkedése masszívan túlkompenzálja. Az már csak hab a tortán, hogy az eladott okostelefonok 72 százalékán a Google operációs rendszere fut.
Bár a piacvezetőtől az okostelefon-szegmensben a Microsoft egyelőre igen messze van (részesedése szűk 3 százalék), az ősszel piacra dobott Windows 8 azonban a társaság csütörtökön közzétett gyorsjelentése alapján így is kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket. Az utolsó negyedévben a Windows részleg értékesítése negyedével ugrott meg, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a cég teljes bevételét is növelni tudta. A befektetők – nyereség enyhe csökkenése ellenére – pozitívan fogadták a híreket, s a Microsoft némileg erősödtek a pénteki kereskedésbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.