BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világmegváltó SAP-tervek

A teljes szoftver- és adatbázispiacot átrendezné új szolgáltatásaival az SAP. A német szoftvercég újítása valós idejű jelentéskészítést, és analitikát tesz lehetővé, ami a társaság vezetése szerint forradalmasíthatja a gazdasági folyamatokat

Az SAP történetének egyik legfontosabb eseményének tartják a cégnél, hogy a társaság saját fejlesztésű, HANA platformján is elérhetővé teszi vállalati szoftvercsomagját, a Business Suite-t. A váltást - amitől a vállalat amellett, hogy komoly üzleti sikereket remél, sok szempontból a gazdasági folyamatok forradalmasítását is várja - Hasso Plattner, az SAP felügyelőbizottsági elnöke jelentette be múlt hét végén Frankfurtban.

Az SAP magát a HANA (úgynevezett in memory) adatbázist még 2010 végén dobta piacra azzal a szándékkal, hogy jelentősen felgyorsítsa az adatelemzést, illetve feldolgozást, lényegében valós idejű hozzáférést biztosítva ügyfelei számára. A platformhoz már akkor komoly reményeket fűzött a társaság, hiszen a vállalati részéről régóta meglévő igény volt az adatelérés, és elemzéskészítés felgyorsítása. Márpedig az SAP arról számolt be, hogy azzal a technológiaváltással, amit a HANA jelent, a korábbi gyakran napokat igénybevevő lekérdezések akár másodpercek, percek alatt megvalósíthatóak. Hasso Plattner most úgy fogalmazott, hogy ez a sebességnövekedés a gazdasági folyamatok többségét forradalmasítja, s teljesen új dimenziókat nyit meg olyan vállalati tevékenységek előtt, mint a termelés, a logisztika, a készletezés, termékéletciklus-menedzsment, kereslet-tervezés, vagy éppen a pénzügy.

A társaság 2011-re 100 millió eurós bevételi célt tűzött ki a HANA értékesítéséből, a szoftvergyártó tavalyi éves jelentése alapján azonban ezt masszívan sikerült túlszárnyalni, a platform első évében ugyanis nagyjából 160 millió folyt be. A kezdeti sikereken felbuzdulva az SAP az elmúlt esztendőre is jelentős bővülést kalkulált be. Az üzleti év elején megfogalmazott tervekben a forgalom duplázása szerepelt, s bár az erős utolsó negyedéves bázis miatt egyelőre nem mondható ki biztosan, hogy ez teljesül, 2012 első kilenc hónapjában azonban a prognózisban feltűnő növekedési ütemet is sikerült felülmúlnia a társaságnak, hiszen a bő 190 milliós forgalom háromszorosa a 2011 hasonló időszakában mértnek.

Mindeközben dinamikusan emelkedik a vevők száma is. Vishal Sikka az SAP innovációért felelős igazgatósági tagja elmondta: jelenleg már a cég több mint ezer ügyfele használja a HANÁ-t.

Bár már ezek a számok is optimizmusra adhatnak okot az SAP-nél, a vállalat vezetése a társaság legutóbbi éves jelentésében jelezte: a jövőben a HANA technológia áll majd az SAP-megoldások többsége mögött, és a platform a cég 2015-ig terjedő stratégiájában meghatározó szerepet kap. Ennek megfelelően az igazi áttörést nem magának az adatbázisnak a piacra dobásától várták a szakemberek, illetve a vállalat, hanem attól a lépéstől, amit végül múlt héten bejelentett a szoftvercég. A német társaság most tulajdonképpen annyit csinált, hogy HANA alapon is elérhetővé tette üzleti szoftvereit, azaz tartalommal töltötte meg a platformot, ez pedig igencsak megdobhatja a keresletet mind az adatbázis, mind a vállalat szoftvercsomagja iránt.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a társaság optimista: a prognózis alapján 2013 végére a jelenlegi 34 jórészt tesztfelhasználóról 600 környékére emelkedhet azon ügyfelek száma, akik az in-memory platformon futó szoftverekkel dolgoznak majd, magának a vállalatnak pedig 2015-ben akár egy milliárd felhasználója is lehet.

Magyar vonatkozások

Az SAP mostani bejelentésének több magyar vonatkozása is van. Dudits Ádám, SAP Labs Hungary ügyvezető igazgatója elmondta: ezek közül talán a legfontosabb, hogy a fejlesztésben, aminek eredményeként a társaság elérhetővé tehette üzleti szoftvereit a HANA platformon, magyar szakemberek is közreműködtek. A logisztikai és a vállalatirányítási modul kialakításában például komoly szerepet kapott a csoport hazai fejlesztőbázisa.

Emellett a társaság itthon is elérhetővé tette újításait. A hazai leányvállalat közölte: magát a HANÁ-t már korábban számos nagyobb szervezet beszerezte, de akad olyan kiscég is, amelynek teljes vállalatirányítási rendszere HANA alapon működik.

Emellett a társaság itthon is elérhetővé tette újításait. A hazai leányvállalat közölte: magát a HANÁ-t már korábban számos nagyobb szervezet beszerezte, de akad olyan kiscég is, amelynek teljes vállalatirányítási rendszere HANA alapon működik.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.