BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhantak az Apple-papírok

Hiába szerepeltek rekordszámok az Apple gyorsjelentésében, a társaság így sem tudott megfelelni a befektetői elvárásoknak

Hatalmas eséssel reagáltak az Apple részvényei a társaság szerdai tőzsdezárást követően közzétett gyorsjelentésére. A világ legértékesebb vállalatának papírjai – amelyek a számok közzétételét megelőzően még 2 százalékos erősödéssel búcsúztak a szerdai kereskedéstől – a zárást követően majd 10 százalékkal 460 dollár környékére értékelődtek le, ami közel egyéves mélypontnak számít. A társaság részvényeiért alig négy hónappal ezelőtt még bő 700 dollárt adtak, azaz a papírok 25 százalékot veszítettek értékükből négy hónap alatt, a társaság piaci kapitalizációja pedig 180 milliárd dollárral (nagyjából az éves magyar GDP másfélszeresével) csökkent.

A mostani zuhanás első ránézésre azért lehet meglepetés, mert az Apple valójában nem okozott csalódást üzleti évének első negyedéves számaival. Bár kétségtelen tény, hogy a vállalat nyeresége 2003 óta most nőtt a leglassabb ütemben – hiszen a 13,1 milliárd dollár mindössze egy százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – elemzők azonban ennél is gyengébb teljesítményre, s a nyereség csökkenésére számítottak. A Bloomberg konszenzusa részvényenként 15,53 dolláros profitot valószínűsített, a tényadat viszont ezt bő 2 százalékkal meghaladta. Az árbevétel ugyan nem adott okot sok örömre (az 54,5 milliárd dollár mindössze 18 százalékkal magasabb a tavalyinál, ami a 14 negyedév óta a legkisebb mértékű bővülés, és az elemzők konszenzusánál is 400 millióval kevesebb), ez azonban önmagában még nem indokolja az Apple mélyrepülését.

A kurzus zuhanásának magyarázata minden bizonnyal az, hogy a befektetők a számokat és az előrejelzéseket látva elkezdtek aggódni a cég jövője miatt. A piac például kifejezetten csalódásként élte meg, hogy az Apple az október és december közötti három hónapban alig 47,8 millió iPhone-t adott el, mivel előzetesen szakértők arra számítottak, hogy az okostelefonból – ami a társaság árbevételhez és nyereséghez is legnagyobb mértékben hozzájáruló terméke – 48 millió fogyhatott a vizsgált időszakban. A reakciókat látva a befektetők ezen annak ellenére nem tudtak túllépni, hogy a vállalat táblagépéből a várt 22,4 milliónál 500 ezerrel több fogyott. Mellesleg mindkét adat történelmi csúcsnak számít: a társaság eddigi legsikeresebb negyedévében, 2011 utolsó három hónapjában iPhone-ból bő 10, iPad-ből pedig 7 millióval kelt el kevesebb (utóbbiból most az új modell piacra dobásának negyedévében mértnél is majd 6 millióval többet adtak el).

Az igazi csapást az Apple árfolyamára azonban nem a múltbeli eladási számok, hanem a cégvezetés folyó negyedévre vonatkozó prognózisa jelentette. A társaságnál ugyanis most azzal kalkulálnak, hogy a január és március közötti három hónapban 41 és 43 milliárd dollár között alakulhat az árbevétel, ami érezhetően elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 45,5 milliárdtól. Ráadásul a menedzsment szerint az üzleti év második negyedében tovább romolhat a bruttó fedezeti szint is, ami az eredményszámok romlását vetíti előre.

Nem fizet a Nokia

Az Apple-lel szemben a Nokia kellemes meglepetést okozott tegnap közzétett gyorsjelentésével. A finn mobiltelefon-gyártó árbevétele ugyan 20 százalékkal 8,04 milliárd euróra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, eredménye azonban az egy esztendővel korábbi 1,07 milliárdos veszteségből 202 milliós nyereségbe fordult. Utóbbi részvényenként 29 centes profitot jelent, miközben a Bloomberg elemzői konszenzusa 7 centes veszteséget valószínűsített. Rossz hír ugyanakkor a befektetőknek, hogy a társaság vezetése úgy döntött: a Nokia 143 év óta először az idén nem fizet osztalékot.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.