BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami mobilszolgáltató: a helyzet változatlan

FREKVENCIÁK A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését, és hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvencia-árverésen hozott tavaly januári határozatait, így a mobiltelefon frekvenciákra kiírt pályázat eredménye semmis. A Kúria szóbeli indoklása lényegében azon alapult, hogy a pályázaton az akkor hatályos szabályok szerint állami cég nem vehetett volna részt.

A 2011 nyarán a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádió-távközlési szolgáltatásra kiírt tenderben 2012 első felében hirdetett eredményt az NMHH, e szerint a nyertes az MPVI Zrt. állami konzorcium építheti ki az újabb, immár negyedik mobiltelefon-hálózatot. De a pályázaton frekvenciablokkot nyert a másik három magyarországi mobilszolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone. mobilszolgáltató is. Legtöbbet közülük a Vodafone, amely már használatba is vette az elnyert blokkot, így országos lefedettségűvé növelte 3G-s hálózatát. A NMHH döntését a bíróság előtt támadta meg felperesként a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone, az alperesi oldalon volt az NMHH, és a perbe mellette beavatkozó MPVI Zrt., illetve annak egyik tulajdonosa, az MFB Invest Zrt.

A közigazgatási perben 2012. szeptember 12-én hirdetett jogerős ítéletével a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az NMHH döntését azért, mert az jogszerűtlen módon született, így az MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot az újabb mobilhálózat kiépítésére, és a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat. A Fővárosi Törvényszék ítéletét az alperesi oldal támadta meg felülvizsgálati eljárásban a Kúrián. A legfelsőbb bírói fórum öt tagú tanácsa azonban kedden a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét hatályában fenntartotta.

A Kúria arra alapozta döntését, hogy a perbeli pályázaton az akkor hatályos szabályok szerint nem indulhatott volna állami cég. (Az eljárás közben lépett hatályba az EU jogszabályoknak megfelelő NMHH rendelet, amely már nem tiltotta állami szereplő indulását.)

A megsemmisített pályázaton a négy induló nettó 43 milliárd forintért szerzett frekvenciákat, a koncessziós díjak visszajárnak a pályázóknak.

„Az MPVI Mobil Zrt. tulajdonosai megvizsgálják a vállalat jövőjét illetően a lehetőségeket” – közölte a társaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.