BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az alapító tulajdonosoké lehet a Dell

A szakértők által előrejelzettnek nagyjából megfelel a Dell kivásárlási ára. Új befektető vélhetően nem száll be a cégbe, amelynek magyarországi működését várhatóan nem befolyásolja a tőzsdei kivonulás

Az elmúlt bő fél évtized legnagyobb kivásárlása lehet a Dell tőzsdei búcsúja, amelyről ugyan már hetek óta pletykáltak. A világ harmadik legnagyobb személyi számítógép (PC) gyártója honlapján számolt be a tranzakció részleteiről, ami a korábbi híresztelésekhez képest hatalmas meglepetéseket már nem tartalmazott. A vállalatot a Silver Lake kockázati tőkebefektető társaság, illetve az alapító, tulajdonos, cégvezető Michael Dell veszi meg, méghozzá részvényenként 13,65 dollárért, ami 24,4 milliárdra értékeli a céget.

A jelzett vételár nagyjából megfelel a szakértői előrejelzéseknek – elemezők 13,5 és 13,75 közötti ajánlatot vártak – és 38 centtel, azaz mintegy 3 százalékkal magasabb a keddi záróértéknél. A pletykák megjelenése előtti szinthez képest azonban jóval többet erősödött a Dell: a mostani ajánlat a január 11-ei árhoz képest 25 százalékos prémiumot jelent, az ezt megelőző 90 nap átlagánál pedig 37 százalékkal magasabb.

A vezérigazgató, illetve partnere több forrásból finanszírozná a tranzakciót, amit optimális esetben még idén nyár végén lezárhatnak. Az elképzelések szerint a rendelkezésükre álló készpénzállományon túl jelentős hitelt is igénybe vennének a vevők, a Microsoft például 2 milliárd dollár kölcsönnel támogatja meg a kivásárlását, de beszáll a finanszírozásba a BofA Merrill Lynch, a Barclays, és a Credit Suisse. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy 16 százalékos részesedésével már most is Michael Dell a társaság legnagyobb tulajdonosa.

A Dell közleménye szerint az érintettek következő három hónapja azzal telhet, hogy konkurens ajánlatra várnak. A társaság egy külön bizottságot hozott létre annak érdekébe, hogy felkutassa a mostaninál kedvezőbb ajánlatokat, ám szakértők szerint kevés esély mutatkozik arra, hogy más is harcba szálljon a PC-gyártóért. Ha valaki mégis szemet vet a Dellre, az első 45 napban 180, ezután pedig 450 millió dolláros ajánlatételi díjjal kell számolnia.

Az 1984-ben alapított Dell egyébként majd negyed évszázad után búcsúzhat a tőzsdétől, a cég elsődleges részvénykibocsátására ugyanis 1988 augusztusában került sor. A társaság részvényeinek jegyzése a dotcom lufi kipukkanása előtt 54 dollár közelében érte el történelmi csúcsát, ami 100 milliárd dollár fölé értékelte a társaságot. A PC-piac lassulását, és a konkurensek megerősödését ugyanakkor az egykori globális piacvezető is megsínylette, a társaság részesedése a 16 százalék körüli csúcsról tavaly év végére 10,2 százalékra ereszkedett.

A Dellnél lapunknak elmondták, hogy az egyes leányvállalatok nem kommentálhatják a híreket, értesüléseink szerint azonban valószínűtlennek tűnik, hogy a tulajdonosváltás a Dell magyarországi érdekeltségének működésében komoly változást hozna. A társaság célja ugyanis a tőzsdei búcsúval, hogy minél kisebb veszteségekkel vészelje át a PC-piaci tévesztés miatt megindított átalakulásai folyamatot, márpedig a hazai leány tervei között korábban is komoly hangsúlyt kapott az új piacok irányába történő nyitás.

Ügyfeleket lopna a HP, nem izgul a Lenovo

Igen eltérően reagáltak a konkurensek a kivásárlás hivatalos bejelentésére. A jelenleg még világelső Hewlett-Packard szerint a Dell előtt rögös út áll. Reményét fejezte ki, hogy amíg konkurense ezen zötykölődik, fogyasztókat csenhet majd el tőle. Ehhez képest a HP legnagyobb kihívója, s minden bizonnyal az idén globális piacvezetővé váló Lenovo udvarias, diplomatikus közleménnyel reagált, s mindössze annyit emelt ki, a Dell lépése nem befolyásolja a kínai vállalat stratégiáját.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.