BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búcsúzik a BlackBerrytől a barkácsáruház

A Home Depot vetett véget az átkeresztelt Research In Motion nagy menetelésének.

Január végi megújulása óta első komolyabb tőzsdei zuhanását könyvelhette el hétfőn a BlackBerry (BB), miután kiderült, hogy a világ legnagyobb barkácsáruház-hálózatának számító Home Depot BB okostelefonjai lecserélése mellett döntött. A társaság a kiadott közlemény szerint a jövőben iPhone-kat használ majd.

Az elmúlt hónapokban komoly gondokkal küzdő, de most megújulásra készülő BlackBerry papírjai 4,6 százalékkal értékelődtek le a hét első kereskedési napján, majd a zárás utáni kereskedésben további 0,6 százalékot buktak. A részvények ezt megelőzően alig több mint egy hét alatt bő 30 százalékkal erősödtek.

Az elmúlt napok optimizmusát egyértelműen a társaság átalakulása, és új arculata adta. A vállalat január végén leplezte le BlackBerry 10-es operációs rendszerét, ami számos szakértő szerint szerencsés esetben biztosíthatja a vállalat túlélését, és újbóli felemelkedését, illetve ezzel egy időben bemutatták az érintőképernyős Z10-es, valamint a fizikai billentyűzettel is rendelkező Q10 modelljeiket. A társaság búcsút vett a Research In Motion (RIM) névtől is, amit most már hivatalosan is BlackBerry-re cserélt.

A RIM az okostelefon-szegmens kialakulását követő időszakban a piac egyik legnagyobb szereplője volt, amely a Symbiannal hódító Nokiától igyekezett megszerezni a vezető pozíciót. Az Apple, illetve az androidos készülékek térnyerésével azonban jelentősen visszaesett a cég piaci részesedése, az elmúlt negyedévekben pedig már a világ öt legnagyobb gyártója közé sem fért be a BB. A vállalat részvényeinek jegyzése ezzel párhuzamosan természetesen hatalmasat zuhant. A mindenkori csúcsnak számító 150 dollárról tavaly őszre 6,22 dollárra esett az árfolyam, azaz a társaság piaci kapitalizációja 96 százalékkal csökkent. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.