BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező számok

A vártnak nagyjából megfelelő számokat tett közzé üzleti évének második negyedéves eredményeit bemutató gyorsjelentésében a Cisco.

A világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártója, a Cisco az október és december közötti három hónapban 12,1 milliárd dolláros árbevétel mellett 3,14 milliárdos adózott eredményt könyvelhetett el, előbbi 5, utóbbi 44 százalékos növekedést jelent. Az egyszeri tételektől megtisztított, egy részvényre jutó nyereség 51 centre rúgott, ami nem csak az előző esztendő hasonló időszakában mértet haladja meg szűk 8 százalékkal, de a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 49 centtél is magasabb egy hajszállal.

Az alapvetően kedvező számok ellenére ugyanakkor a befektetők nem fogadták kitörő örömmel a gyorsjelentést, a Cisco részvények jegyzése 1,7 százalékos eséssel kezdett csütörtökön a New York-i kereskedésben. Szakértők szerint a pesszimista hangulat magyarázata, hogy a cég vezetése a vártnál gyengébb előrejelzést adott a folyó negyedévre. A menedzsment prognózisa szerint az árbevétel 4-6 százalékkal 12,1-12,3 milliárd dollárra nőhet a január és március közötti három hónapban, míg az adózott nyereség részvényenként 48-50 cent lehet, márpedig a várakozás ennél mindkét soron némileg magasabb volt.

Az elemzők elsősorban a nagyvállalati költés növekedésének várható lassulását emelték ki, mint potenciális kockázatot a vállalat számára, különösen Európában, ahol a gazdasági környezet továbbra sem túl kedvező. Michael Ganser, a Cisco alelnöke, a közép-európai régió vezetője a Világgazdaság kérdésére ugyanakkor ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt három hónapban a korábbi negyedévekhez képest az öreg kontinensen már némi javulást láttak, azaz mutatkoznak a stabilizáció jelei, de érdemes kivárni még legalább egy negyedévet. A cégvezető hozzátette, hogy Európa azonban önmagában is jelentős regionális különbségeket mutat: elsősorban Észak-Európában és Németországban látnak pozitív jeleket, ami a kelet-közép-európai régió szempontjából elsősorban a térség és Németország közötti szoros gazdasági kapcsolatok miatt lehet fontos.

Michael Ganser jelezte: várakozásaik szerint a régióban és ezen belül Magyarországon a következő negyedévekben is elsősorban a mobileszközök széles körű elterjedése, és ezzel párhuzamosan a mobil adatforgalom dinamikus növekedése, illetve a felhőalapú szolgáltatások térnyerése határozhatja meg a Cisco teljesítményét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.