BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilpiac: véget ért a szárnyalás

Tavaly a válság kiéleződése óta először szűkült a globális mobiltelefon-piac, míg azonban a 2009-es visszaesést egy évvel később komoly fellendülés követte, az idén valószínűleg erre nem kerül sor. A Gartner napokban kiadott jelentése szerint 2012-ben világszerte 1,75 milliárd új maroktelefon talált gazdára, ami 1,7 százalékos hanyatlást jelent az előző éves, egyébként mindenkori csúcsnak számító 1,78 milliárdhoz képest.

Négy esztendővel ezelőtt az értékesítés ennél is kisebb mértékben, kevesebb mint 1 százalékkal csökkent, ráadásul az akkori megtorpanást 2010-ben és 2011-ben egy összesen 45 százalékos piacbővülés követte.

A mostani visszaesés magyarázata, hogy míg a korábbi években az okostelefonok iránti kereslet hirtelen megugrása biztosítani tudta a növekedést, addig 2012-ben a smartphone-forgalom bővülése már nem volt képes kompenzálni a hagyományos készülékek iránti igény rohamos csökkenését. Ennek megfelelően a szektort erős kettősség jellemezte tavaly is: miközben okostelefonból 2012 utolsó negyedévében például 38 százalékkal többet adtak el, mint 2011 hasonló időszakában, a hagyományos telefonok forgalma ötödével csökkent az október s december közötti három hónapban.

A kereslet eltolódása a piaci erőviszonyokra is rányomta a bélyegét. A 2012-es volt az első olyan teljes év, amikor már nem a Nokia volt a szektor legnagyobb szereplője, a finn gyártót ugyanis leszorította a dobogó legfelső fokáról a dél-koreai Samsung. A Gartner adatai szerint a Nokia világszerte mindössze 334 millió mobiltelefont értékesített, ami majd 140 millióval kevesebb a két évvel korábbinál, s ezzel a társaság piaci részesedése – ami a válság kirobbanása előtt még a 40 százalékot közelítette – 19 százalékra csökkent. Ezzel szemben a Samsung jelenleg 22 százaléknál tart, szemben a négy esztendővel ezelőtti szűk 17 százalékkal. Még szembetűnőbb a dél-koreai társaság fölénye az okostelefon-szegmensben: itt legnagyobb konkurensével, az Apple-lel együttesen már a piac 52 százalékát ellenőrzik.

A Gartner várakozásai szerint a főbb trendekben komoly változást 2013 sem hoz. A piackutató arra számít, hogy a világszerte értékesített mobilok száma tovább csökken, mivel a hagyományos készülékek szegmensére jellemző visszaesést az okostelefon-értékesítés bővülése ezúttal sem lesz képes kompenzálni. Utóbbi piacon a cég szakértői szerint egyébként a 2013-as esztendő nagy kérdése, hogy mely mobilplatform tud csatlakozni harmadikként a Google andriodjához, illetve az Apple iOs-ához, azaz gyártókra lefordítva: a BlackBerry, vagy a Microsofttal szövetkező Nokia lesz-e a harmadik számú szereplő az ágazatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.