BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fizet az FB

Több milliárd dolláros adókedvezmény illeti meg a Facebookot a cégvezetőknek biztosított részvényopció miatt. A vállalat nem hirdette, hogy nem fizet adót, bár tény az is, hogy szabálytalanságot nem követett el

Bár a Facebook (FB) első egész éves tőzsdei gyorsjelentésének közzétételekor nem kapott különösebben nagy publicitást, egy adózással kapcsolatos kutatásokat végző szervezet a napokban érdekes dologra hívta fel a figyelmet a társaság tavalyi eredményeivel kapcsolatban. A Citizens for Tax Justice (CTJ) múlt hét végén kiadott közleménye szerint a világ legnagyobb közösségi oldalát működtető társaság jelentős, közel 1,1 milliárd dolláros adózás előtti nyeresége ellenére tavaly egy fillér adót nem fizetett, sőt közel 430 milliós adóvisszatérítést könyvelhetett el.

A szervezet szerint ennek magyarázatát a vállalat részvényopciós programja adja. Az amerikai szabályozás értelmében ugyanis a helyi vállalatoknak lehetősége van arra, hogy a cégvezetésnek nyújtott nem készpénz jellegű juttatásokat ugyanúgy nyereségcsökkentő kiadásként kezeljék, mint a munkabért, azaz a menedzsmentnek biztosított részvényopciók egy az egyben csökkentik az adóalapot. Márpedig a Facebook a tavalyi elsődleges kibocsátást megelőző években nem fukarkodott az ilyen juttatásokkal, amit jól mutat, hogy a bár már 2012-ben is 1,03 milliárd dollárral csökkentette ez a tétel a cég adókötelezettségét, a következő évekre további majdnem 2,2 milliárd dollárnyi adókedvezményt visz át a közösségi oldalt működtető társaság.

A CTJ jelentésében ugyan elismerte, hogy a Facebook semmilyen szabálytalanságot nem követett el, a szervezet azonban kritikával is illette a közösségi oldalt működtető céget annak könyvelési gyakorlata miatt.

A Citizens for Tax Justice szakértőinek véleménye szerint ugyanis a jelentésben nincs megfelelően kiemelve, hogy a vállalat nem fizetett adót tavaly.

A 429 milliós adóvisszatérítésről például egyáltalán nem esik szó a dokumentumban, amelyben a vállalat könyvelői azt hangsúlyozták elsősorban, hogy a FB-nek 2012-ben, működése alapján 559 millió dollárnyi adófizetési kötelezettsége keletkezett. Arról azonban, hogy ez tényleges befizetéssel az igénybevett kedvezmények miatt nem járt, már csak a lábjegyzetben emlékeztek meg, ezért kerülhette el sokak figyelmét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.