BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorítana az EU a hackerekkel szemben

Az Európai Bizottság olyan irányelv elkészitésén dolgozik, amely kötelezővé tenné az internetes támadások bejelentését. Az irányelv több tízezer céget érintene, amelyek azonban imázsproblémáktól tartanak - írja a Süddeutsche Zeitung.

A bajor lap idézte René Obermannt, a Deutsche Telekom főnökét, aki a múlt hét végén Münchenben tartott biztonsági konferencián elmondta, az általa veztett vállalat a saját hálózatán akár 400 ezer támadást regisztrált, mégpedig "naponta".

Az Európai Bizottság legalább annyit akar elérni, hogy a stratégiailag legfontosabb európai cégek kötelesek legyenek az internetes támadásokat a nemzeti hatóságaiknak bejelenteni. Csak ily módon lehet Európa-szerte a hálózati és információs biztonság magas szintjét helyreállítani. A Süddeutsche Zeitung szerint e hét csütörtökén mutatják be Brüsszelben az irányelvre vonatkozó javaslat szövegét. A lap rendelkezésére álló dokumentum szerint ennek sarokpontja, hogy mely érintett cégekről lehetne szó. Ezek közé tartoznának az áram- és gázszolgáltatók, a légi társaságok és vasúti vállalatok, pályaudvarok, légi és tengeri kikötők, bankok,  tőzsdézők, klinikák, közigazgatási hatóságok, adatfeldolgozó cégek. Ezeknek kötelességük lenne minden nagyobb incidenst jelenteni a nemzeti adatbiztonsági hatóságoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.