BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétféle hitellel is segítenék a patikusokat

Patika Hitelprogram néven fut júliustól az a hitelkonstrukció, amellyel a kormány a gyógyszerészek patikai tulajdonszerzését támogatja. A gyógyszerészi tulajdonhányadnak a kormány döntése értelmében 2014. január 1-jére el kell érnie a 25, legkésőbb 2017. január 1-jére pedig minimum az 51 százalékot.

A kormány most közzétett rendelettervezete szerint a Patika Hitelprogram a Magyar Fejlesztési Bank vállalkozásfejlesztési programjának keretében működik majd, de a kölcsönt a kereskedelmi bankok biztosítják majd, állami kamattámogatással.

Egy patikus minimum 5, maximum 60 millió forint hitelt igényelhet, 10 éves futamidőre. Az elvárt önrész 10 százalék, a kamat 9-10 százalék, de a maximális kamattámogatás 7 százalék.

A Patika Hitelprogramhoz kapcsolódó kamattámogatás fedezetét a költségvetésben azon belül is az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetében kell 2014-től biztosítani. A rendelettervezethez csatolt hatástanulmány az intézkedés nyomán 2,5 milliárd forintos költségvetési-egyenlegrontó hatással számol.

A kedvezményes hitel felvételének vannak feltételei is. Nem vehetik igénybe, akiknek lejárt adó- vagy más köztartozásuk van, kivéve, ha az adóhatósággal megállapodást kötöttek részlet- vagy halasztott fizetésre. Kizáró ok az is, ha valakinek lejárt lízing-, hitel- vagy kölcsönszerződése van. A Patika Hitelprogram mellett a kormány egy másik konstrukcióval is igyekszik támogatni a gyógyszerészek tulajdonhoz jutását. A Patika Tőkeprogramról egyelőre csupán annyit tudni, hogy itt egy tőkebefektetési társaság, a Kisvállalkozás-fejlesztési Pénzügyi Zrt. vásárolná meg a tulajdonrészt, majd adná tovább a gyógyszerészeknek. A rendelettervezet szerint ennek részleteit június 1-jéig kell kidolgozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.