BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi a helyzet a taxis piacon? – Megdöbbentő számok

Budapesten mintegy 3700, a környező településeken pedig további 300-400 főtevékenységként taxis személyszállítást megjelölő egyéni vállalkozás és cég működik – őket érinti elsősorban a főváros új taxirendelete. A taxis cégek közül nagyon kevés ad le éves beszámolót működéséről, de ezek alapján a taxis piac árbevétele alig haladja meg az évi 6 milliárd forintot.

Viszonylag kis belépési költségű, nagy fluktuációjú szektor a taxis piac Budapesten, legalábbis ez derül ki az Opten céginformációs szolgáltató statisztikájából, amit a főtevékenységként taxis személyszállítást megjelölő cégekről készített. Jelenleg országosan több mint 7900 ilyen cég működik, 90 százalékban egyéni a vállalkozók, de sok olyan taxis is van, aki bejelentés nélkül vagy minimális óraszámra bejelentett munkavállalóként dolgozik. Budapesten 3700, a főváros környéki településeken pedig további 300-400 taxis cég van bejegyezve. Feltehetően ők azok, akiket most érint a főváros új taxirendelete.

A mérleget leadó taxis cégek összesített árbevétele 2011-ben alig haladta meg a 6 milliárd forintot – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A legnagyobb 50 cégtől megtisztított átlagos éves árbevétel csak 1,2 millió forint, ami akár igazolhatja is a közkeletű vélekedést, miszerint a taxisok csak annyi számlát állítanak ki, amennyit muszáj. Ez az árbevétel ugyanis nyilvánvalóan nem fedezheti az autó fenntartási és üzemeltetési költségeit, és nem nyújt megélhetést ennyi háztartásnak. A mérleget leadó taxis vállalkozások ilyen kis árbevétel mellett természetesen veszteségesek: összesített adózás utáni eredményük mínusz 4 milliárd forint volt.

A cégstatisztikákat tovább szemlélve az látszik, hogy a taxistársadalomban nagy a fluktuáció. Az elmúlt hat évben összesen 11 800 cég és egyéni vállalkozó fordult meg a piacon, ebből működik ma is 7900. Tavaly 576 taxis vállalkozás szűnt meg, ez a működő cégekhez viszonyítva 7,2 százalékos arány, ami még magyarországi viszonylatban is rendkívül rossz ágazati eredmény. Az elmúlt években lezajlott cégalapításokat és törléseket számolva is az mutatkozik meg, hogy a szektort a válság igen érzékenyen érintette. „Messze kevesebb céget alapítottak, mint amennyi megszűnt. Feltehetőleg arról van szó, hogy a kereslet csökkenésével ebben a tőkehiányos helyzetben már a meglehetősen alacsony belépési küszöb is sokak számára megugorhatatlanná vált” – mondja az Opten ügyvezetője.

Az Opten mint a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) tagszervezete úgy véli, hogy a taxis tevékenység minden bizonnyal igen nehéz helyzetben van, hiszen sokan nem tudják teljesíteni adó- és illetékfizetési kötelezettségeiket sem. A 7900 működő vállalkozással szemben tavaly 1789 végrehajtást indítottak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.