BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újból terítékre került a Gazprom kettéválasztása

Hiába nyilatkozott még fél évvel ezelőtt is Vlagyimir Putyin orosz elnök arról, hogy szó nem lehet a Gazprom szétválasztásáról, úgy tűnik, a piaci körülmények romlása megtette a magáét: a Kreml előbb-utóbb beadja a derekát, és eleget téve az Európai Unió 3. energiacsomagja követelményeinek, egy gáztermelő és egy gázszállító utódcégre bontja ketté az óriásvállalatot.

A Kommerszant-Vlaszty magazin szerint a Gazprom csökkenő nemzetközi súlya miatt tanácsadói azt javasolják a Kremlnek azt, hogy legyen engedékenyebb a kérdésben. Mint a lap rámutat, a társaság eladásai esnek a palagáz hódításai miatt, árai emellett a kereslet megcsappanása miatt is lefelé tartanak.

A nagy lépésről folyó tanácskozásokon sok kormányzati politikus és döntéshozó részt vesz, például Elvira Nabjullina elnöki tanácsadó, Igor Szecsin, a Rosznyefty olajóriás vezérigazgatója, és Alekszej Miller, a Gazprom első embere. Jelen volt Gyennadij Timcsenko és Leonyid Mihelszon, a Novatek, a legnagyobb független orosz gáztermelő képviseletében is, írja a The Moscow Times az ügyhöz közeli forrásaira hivatkozva. Minderről Vlagyimir Putyin szóvivője, Dimitrij Peszkov csak azt mondta, hogy „Oroszország vizsgálja európai gázstratégiáját. Számos alkalommal kifejtettük már nézeteinket a 3. energiacsomaggal kapcsolatban, de ez törvény, amelyet nekünk be kell tartanunk. Ugyanakkor többféle megoldás lehetséges” – közölte, de nem részletezte, mely megoldásokról lehet szó. A legesélyesebb a Kommerszant-Vlaszty értesülése szerint a Gazpromnak az említett termelő és szállító cégre való szétválasztása. Döntés még nincs, a megvalósítás pedig 2-5 évet is igénybe vehet.

A kabinet nem vesz részt a tanácskozásokon, de már készíti azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy mely Gazprom tevékenységek mely más társaságokhoz kerülnek majd át. Április 9-én a Finmarket már hírül adta, hogy egy energiaminisztériumi javaslat szerint a társaság európai gázhálózatát át kellene adni egy független társaságnak. Hivatalosan viszont senki nem támasztotta alá az átalakításokkal kapcsolatos híreket.

2000-ben történt elnökké választása óta Putyin és támogatói már sokszor kiálltak a Gazprom egyben tartása mellett, hangsúlyozva, hogy a társaság egysége fontos az orosz érdekek nemzetközi energiapiaci képviseletéhez.

Viszik a csövek a profitot

A Gazprom számára érzékéleny kérdés az uniós gázerőművek vásárlása, mert a gázexporton szerzett profitja egy részét gázüzemű erőművei vesztesége ellensúlyozására kell fordítania, mutat rá a East European Gas Analysis (EEGA). Ám is viszi a pénzét, hogy míg a gázeladása esik és új szerződése sincs, sorra építi az új és drága vezetékeket. Nyereségessé megtartása érdekében le kell tennie a Déli Áramlatról és a táplálására építendő Jamal-Fekete-tenger csőről az EEGA igazgatója, Mihail Korcsemkin szerint.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.