BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz–orosz rivalizálás a sarkkörön túl

Már ez év végén hozzájuthat a sarkköri gázlelőhelyekhez az orosz Gazprom állami gázipari vállalat.

A világ legnagyobb földgáztermelője 17 sarkköri, mélytengeri termelési engedélyt kapott az orosz kormánytól a Barents- és a Kara-tengeren. A cég 20 beadványát bíráltak el az RT News hírportál szerint, a Gazprom hamarosan kézhez kapja a papírokat. Ám a szintén állami Rosznyefty olajvállalat is szeretne gázmezőkhöz jutni ugyanazon a területen.

Már benyújtotta a kérelmekeit, részben éppen oda, ahová a Gazprom is, mondta Szergej Donszkoj gazdasági és természeti erőforrások minisztere. Az orosz Sarkkörön kizárólag állami vállalatok kaphatnak termelési engedélyt. A Rosznyefty 12 koncesszióhoz jutott ugyanebben a tenderben. Mindkét vállalat ki fogja használni a kiskapukat arra, hogy nyugati cégeket hívjanak meg az új területekre, mivel az oroszországi környezetvédelmi szabályozások sokkal rugalmasabbak az európaiaknál. A Gazprom már meg is állapodott a francia Totallal, a Rosznyefty pedig a norvég Statoillal és a brit-holland Shellel tárgyal. Ez utóbbiakra az általuk kifejlesztett és használt technológiák és szakismeret miatt van szükségük az oroszoknak. Egyszerűbb tehát ezeket ily módon importálni, mint saját rendszereket fejleszteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.