BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rezsicsökkentés a versenypiacon

Versenypiaci feltételekre számított, de a hatósági árak szorításában találta magát a cseh hátterű Energetikai Központ Zrt. a magyarországi lakossági áramértékesítésben. Mégis kitart, és az őszi rezsicsökkentésnek is alá akar kínálni

Eddig nagyjából 15 ezer olyan háztartási ügyfelet szerzett a magyar piacra tavaly ősszel belépett Energetikai Központ Zrt. (EK), akiknek piaci feltételek mellett ad el áramot. Kibontakozását nehezíti, hogy az egyetemes szolgáltatásban (ESZ) érvényes árakhoz mért diszkontot ad, az ESZ-árak azonban januárban 10 százalékkal estek, és az őszre újabb 10 százalékos csökkenés várható.

A közelmúltban mégis további terjeszkedésről adott hírt: míg eddig az Elmű, az Émász és az E.On Édász szolgáltatási területén toborzott, júniusban belépett az EdF piacára is. Igaz, a tarsolyában kevesebb volt, mint az induláskor, amikor 8, 6, illetve 4 százalékos energiadíj-kedvezményt kínált. A rezsicsökkentés miatt ugyanis ki kellett vezetnie az addig legnépszerűbb, 8 százalékos csomagot, így most a 6 százalékos kedvezményt igénylik a legtöbben a cég kommunikációs vezetőjétől kapott tájékoztatás szerint.

Így is felhalmozott 180 millió forint veszteséget a cég 2012-ben. Ezt Csernák Tamás azzal magyarázta, hogy fel kellett építeni az egész céget: alkalmazottakat vettek fel, kiépítették az értékesítést, és a más országokban használt rendszert optimalizálták a magyarországi piacra. Mellesleg az értékesítés is csak az év végén kezdődött, az első ügyfeleket október 1-jétől szolgálták ki.

Működése első két évére a társaság eleve veszteséget tervezett, profitot a harmadik évtől vár. Az ez évre várható számokra vonatkozó kérdésünkre azonban még nem tudott válaszolni Csernák Tamás időközben bekövetkezett változások miatt. Az EK ugyanis nem számított a decemberben bejelentett rezsicsökkentésre, ami maga is csak kisebb kedvezményt kínálhatott, és nem tud B mérővel rendelkezőkkel sem szerződni. Így viszont az eredetinél lassabban bővül az ügyfélköre is, de ezen változatna: mindkét fél számára kedvező, új megoldásokon dolgozik.

A társaság tehát a megváltozott működési körülmények ellenére is folytatni kívánja magyarországi tevékenységét. Mint kommunikációs vezetője leszögezte: „ez eleve hosszú távú projektként indult. A villamos energia tőzsdei ára csökkent közben, ami ellensúlyozta a negatív hatásokat. Bízunk abban, hogy jövőre lesznek olyan lépések a kormány részéről, ami segíti a piaci verseny kialakulását, ezáltal csökkennének a rezsiköltségek.”

Most például fékezi a verseny, hogy az ESZ-ben lévő lakossági ügyfeleknek nem kell KÁT-ot, azaz zöldenergia támogatást fizetniük, a szintén lakossági ügyfeleket ellátó EK viszont emelt KÁT-ot fizet. Enélkül kilowattóránként körülbelül 2 forinttal nagyobb kedvezményt adhatna. Még új piaci szereplők is megjelennének Magyarországon, növelve a versenyt, csökkentve az árakat. Csehországban nincs hatósági ár, a verseny óriási. Az EK tulajdonosa az ottani tapasztalatok után lépett be a magyar piacra.

Őszi árlefaragásra készülve

Lakossági szerződése szerint az EK-nak követnie kell az ESZ árat új és meglévő ügyfeleinél, így tett 2013 január 1-től is. Még nem tudni, hogy az őszi rezsicsökkentésnél a villamos energia díj lesz-e 10 százalékkal kisebb, vagy megoszlik a 10 százalék az energiadíj és a rendszerhasználati díj (RHD) között, mint januártól is. Az EK az áramdíjból adhat kedvezményt, mert az RHD az elosztót illeti. Persze, ha az is csökken, akkor az az EK ügyfeleinél is jelentkezik. Az is lehet, hogy a pénzeszközök kilowattóránként 1,46 forintos díjtételhez is hozzányúl a kormány, ez önmaga 7 százalékos csökkentést jelentene. E tétellel a bezárt Vértesi Erőművet és a megszűnt szénbányászatot támogatja minden magyar áramfogyasztó.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.