BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hadsereg képes lesz megszilárdítani hatalmát

Szakértő Egyiptom jelenlegi, katonai vezetése katonai eszközökkel biztosítja a Szuezi csatornát, miután világossá vált, hogy az alatta vezető alagutakból fel lehetne robbantani. De a Szuezi-csatorna jelentősége a nemzetközi olajkereskedelemben csökken – mondta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. A felmelegedés megnyitotta az Észak-nyugati Átjárót Alaszka felé, így az olaj útja Amerika felé rövidebb és olcsóbb lett. Szueznél a világ olajkereskedelmének már csak 1,2 százaléka bonyolódik. A puccs napján az olaj ára 2 százalékkal emelkedett, de másnapra beállt az eredeti állapot.

Nógrádi György szerint érdekesen alakul a nagyhatalmak hozzáállás a helyzethez, vagyis hogy az szabad választásokon győztes iszlamiszta Muzulmán Testvériséget vagy a világi katonai hatalmat támogassák-e. A térség szunnita államai, elsősorban Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Katar azért támogatják az ideiglenes kormányt, mert sokkal jobban bíznak egy katonai hatalomban, mint a Muzulmán Testvériségben. Hiába értenek egyet utóbbival ideológiai kérdésekben, számunkra sokkal olcsóbb a katonai vezetéssel együttműködni. Emiatt pótolják ki sokszorosan az Egyesült Államok által befogyasztott évi 1,3 milliárd dolláros katonai segélyt. A Közel-Keleten egyedül Erdogan Törökországa áll ki a Muzulmán Testvériség mellett, tartva egy esetleges hazai katonai hatalomátvételtől. Az Egyesült Államok dilemmázik, a törvényhozás két házában eltérő többség van, a republikánusok a választás végeredményét tartanák tiszteletben, az Obama-kormányzat viszont naponta egyeztet az Abdul Fattah el-Szíszi irányította katonai vezetéssel.

Nógrádi prognózisa szerint a hadsereg, mivel nem nehezedik rá elviselhetetlen nemzetközi nyomás, meg fogja szilárdítani hatalmát, a Muzulmán Testvériség visszakényszerül a „föld alá”, ahol kilencven évig volt, és Hoszni Mubarak egykori államfőt idővel kiengedik házi őrizetéből. „A jelenlegi tudásunk szerint pedig el-Szíszi lesz az új államfő” – mondta Nógrádi György.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.