BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár Cipruson keresztül is érkezhet Európába a cseppfolyós gáz

Néhány éven belül Ciprusról is érkezhet Európába cseppfolyós formában földgáz.

A szándéknyilatkozat júniusban megszületett, jelenleg Ciprus a projektcég felépítéséről és alaptőkéjéről egyeztet a Noble és a Delek cégekkel, decemberre meglehet a beruházási döntés is. A sokmilliárd dolláros exportterminál építése a tervek szerint 2016-2019 között folyna.
Rajta keresztül a mediterrán térségnek a Ciprus közelében felhozott gázát továbbítják majd. Eladóként megjelenhet a sziget térségben kutató, említett Noble, de aktív a térségben az olasz-koreai ENI-Kogas páros is. Izrael szerepe még nyitott. Bár a Woodside cég 1,25 milliárd dollárért 30 százalékot venne a Leviátán gázmezőből, hogy onnan kelet-ázsiai vevőket szolgáljon ki, a mezőben résztulajdonos Delek és Avner inkább a tenger mélyére fektetett vezetéken exportálna Törökországba, Görögországba és Ciprusra, esetleg Jordániába és Palesztínába is. Kelet-Ázsiát nem említették. Az izraeli eladások nagyságáról még nem döntött a parlament.

A majdani ciprusi LNG export Magyarország számára új beszerzési források körét bővíti. Cseppfolyós gáz idővel a Lengyelországban épülő és a horvátországi Krk-szigeten építendő fogadó terminálról érkezhet. (Az észak felőli importhoz szükséges szlovákiai interkonnektorunk most készül, a horvátországi viszont már működik.) A Plinacro horvátországi gázvezetéki társaság májusra elkészítette az LNG kikötő dizánjtervét, mostanra össze kellett állítani a környezetvédelmi hatástanulmányt is.

Nem kizárt, hogy már ma is érkezik Ausztria felől olyan vezetékes gáz Magyarországra, amelyet eredetileg tankeren, cseppfolyós formában juttattak el valamelyik nyugat-európai LNG-fogadó visszagázosítójáig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.