BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ferenc József átsétált a Sóhajok hídján

Szeged híres város. És nem hirös (amint azt sokan éneklik – tévesen, ugyanis Kecskemét a hirös város). Viszont tényleg Tápéval határos. És rengeteg olyan nevezetessége van a Tisza-parti nagyvárosnak, amiért rászolgál a hírnevére

Szeged manapság már inkább a Pick Szeged kézilabdásairól, a Maty-éri kajak-kenu versenyekről, vagy éppen a Szabadtéri Játékokról nevezetes külföldön is. Gondolhatunk persze az 1498-ban szabad királyi városi rangra emelt Szeged történelmére, látnivalóira is.

Centrumban a Dóm tér Akár rövidebb, akár hosszabb időt töltünk a városban, mindenképpen az impozáns Dóm-téren érdemes elkezdeni az ismerkedést. A Fogadalmi templom, melynek tervei éppen 100 éve készültek el, a püspöki palota, a XIII. századi Dömötör-torony és előttük-alattuk a vöröstéglás kerengő egészen különleges építészeti egység. Az árkádsort 120-nál is több történelmi alak szobra díszíti.

A Széchenyi-tér jeles épülete a Városháza a Sóhajok hídjával, amelyet a velencei híd mintájára. Ferenc József császár tiszteletére építették, amikor az uralkodó a nagy árvíz után 1883-ban ellátogatott az újjáépített városba. A Városházával szemközti Bérpalotában szállt meg, így a hídon keresztül közvetlenül juthatott át oda.

Oromdíszes parasztházak Érdemes az Alsóvárosba ellátogatni, hogy napsugaras oromdíszű parasztházakat láthassunk. A vályogházak homlokzatának jellegzetes díszítő eleme az „istenszöm”-nek nevezett deszkaorom, többnyire fenyőből. A tájházat is itt találjuk. Híres még a dorozsmai szélmalom, feltétlenül érdemes a figyelmünkre, és az értékes ikonokkal díszített szőregi szerb templom.

Természet és történelem A várost környékén is sok a látnivaló. A 10 kilométerre lévő Sándorfalva és a Szeged melletti tanyavilág hangulatos kirándulóhely. A Fehér-tó (7 km) ritka madárvilága miatt védett terület. Ugyancsak a természet szerelmeseinek ajánlható úti cél a Mártélyi Tájvédelmi Körzet (20 km). A Tisza holtágának egyedülálló élővilága, a gyönyörű táj is lencsevégre kívánkozik. A történelem iránt érdeklődők ne hagyják ki Ópusztaszert (22 km), az  Emlékparkban nemcsak a Feszty-körkép tekinthető meg, hanem egy szabadtéri néprajzi gyűjtemény is.

A betyár legendája

1813. július 10-én született Szegeden Rózsa Sándor, a magyar történelem leghíresebb betyárja, akinek nevéhez számtalan legendás és valódi rablás is fűződik.

Negyven éven keresztül az Alföld lerettegettebb banditája volt, akinek emlékezetét a népköltészet és a szépirodalom egyaránt megőrizte. Első börtönbüntetését is Szegeden töltötte.





Negyven éven keresztül az Alföld lerettegettebb banditája volt, akinek emlékezetét a népköltészet és a szépirodalom egyaránt megőrizte. Első börtönbüntetését is Szegeden töltötte. Szegedi papucs A piros szegedi papucs kézzel készített, varrott, hímzett. Bőrből, bársonyból, selyemből készülhet. Több típusa van. A legismertebb 3 cm magas sarkú, bőrtalpú, bőrrel erősített bársony felsőrésszel.

Szegedi halászlé

Jellegzetessége, hogy többfajta tiszai halból készítik: pontyból, kárászból és csukából. Szegedi pirospaprikával fűszerezik.

A kisebb halakat, fejet, farkat miután megfőtt, áttörik, átnyomkodják egy szűrőn. A lé így besűrűsödik, ezután főzik bele a halhúst. Általában lefelé szűkülő bográcsban főzik. Szeged, a Dél-Alföld központja Lakosainak száma: 170 ezer fő

Távolsága Budapesttől: 170 km

A tömegközlekedés: villamos, trolibusz és

autóbusz-hálózat (összesen 37 vonal!)

Menetjegy ára:310 Ft,

10 db-os gyűjtőjegy 2950 Ft,

napijegy turistáknak 1000 Ft.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.