BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét év alatt 300 milliárd forintot kell szétosztani

Továbbra is egyre újabb és újabb lehetséges időpontok hangzanak el azzal kapcsolatban, hogy a parlament mikor fogadhatja el az új turizmustörvényt. Nem kizárt, hogy egy egész ciklus kevés lesz hozzá. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) eredetileg legkésőbb 2011 második felére ígérte a jogszabály megalkotását. A fő konfliktusforrás természetesen a finanszírozás. Meghatároznák ugyanis, mire lehet fordítani az idegenforgalmi adót (ifa), szabályoznák a turisztikai desztinációmenedzsmentet (TDM), és kategorizálnák a szolgáltatásokat.

A Magyar TDM Szövetség azt javasolja, hogy a 2014-2020-as időszakban teljes mértékben épüljön ki a hazai TDM-rendszer. Szerintük a regionális széttagoltság helyett országszerte egységes irányelvek szerint célszerű a fejlesztési célok és források meghatározása, különösen beleértve az utóbbi időszakban ebből a szempontból hátrányosan megkülönböztetett Közép-magyarországi régiót. „Területi vonatkozású javaslat, hogy a vonalas vonzerők (kerékpár, gyalogos, lovas, zarándok) régiókon átívelően is egységes forráshoz jussanak, illetve a Balaton is egységes kezelésre kerüljön a fejlesztéspolitikai programokban” – írta a szövetség.

Úgy látják: a hazai turizmus szektor versenyképességének megőrzéséhez, növeléséhez mintegy 300 milliárd pályázati forrásra lesz szükség az elkövetkező 7 évben is, aminek kihasználását az elmúlt hét évhez képest kiszámíthatóbb, tervezhető és gördülékenyebb pályázati menetrenddel lehet javítani. Fontosnak tartják, hogy a TDM szervezetek dedikált forrásai mellett a Magyar Turizmus Zrt. közvetlenül is részesülhessen EU-s forrásokban, amit a központi marketing és értékesítés ösztönzési feladatok szakmai igények szerinti ellátásával, a TDM szervezetek közreműkődésével eredményesen tudjon felhasználni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.