BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabadlábra helyezték Hoszni Mubarakot – Az Európai Unió a segélyeket nem, csak az „elnyomásra alkalmas” eszközök bevitelét tiltotta meg

Egy egyiptomi bíróság elrendelte Hoszni Mubarak szabadlábra helyezését – közölte a BBC a volt elnök ügyvédjére és bírósági forrásokra hivatkozva. Az ügyészség ejtette a 2011 februárjában megbuktatott elnök elleni korrupciós vádat. A döntés szerint 48 órán belül szabadon kell engedni Mubarakot. A 85 éves egykori elnököt, aki 1981 óta irányította Egyiptomot, tavaly a belügyminiszterével együtt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az arab tavasz idején alkalmazott rendőri erőszakért, több száz tüntető haláláért. Az ítélet ellen mind a védelem, mind az ügyész fellebbezett, a másodfokú tárgyalás még nem tűzték ki. Mubarak több mint két éve börtönben volt, Egyiptomban maximálisan ennyi időre lehet valakit őrizetbe vételétől fogva tartani a jogerős ítéletig. A volt államfő így az ellene folyó eljárások lezárultáig otthonában maradhat.

Egyes szakértők szerint Mubarak elengedése tovább szíthatja a belpolitikai feszültséget. Az ország első szabadon választott elnökét, Mohamed Morszit július 3-án a hadsereg mozdította el hivatalából. Az ismeretlen helyen fogva tartott Morszit támogató, hatalomba visszakövetelő Muzulmán Testvériség tüntetéseit a hadsereg véres eszközökkel veri le, eddig több mint 800-an haltak meg.

A hatóságok tegnap letartóztatták a Muzulmán Testvériség prédikátorát, a női ruhában menekülő Szafvat Hegázit és a farmerbe öltözött, szakállát levágó Murad Alit, a Szabadság és Igazságosság Párt szóvivőjét. Mahmud Azzat személyében új vezetője van a Muzulmán Testvériségnek, miután őrizetbe vették a mozgalom eddigi főnökét, a vérengzésre való felbujtással vádolt Mohamed Badiét.

Az Európai Unió külügyminiszterei tegnap rendkívüli tanácskozáson megállapodtak abban, hogy nem engedélyezik olyan eszközök kivitelét, amely a belső elnyomásra használhatnak, de humanitárius segélyeket továbbra is szállíthatnak Egyiptomba. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője ismét hangoztatta, hogy az EU az egyiptomi nép pártján áll és rendkívüli módon aggasztja az elszabadult erőszak, amelyet határozottan elítél.

Szaúd-Arábia fölszólította az EU-t, hogy támogassa az egyiptomi ideiglenes kormánynak „a biztonság helyreállításáért tett erőfeszítéseit”.

Az amerikai kormány a korábbi hírekkel ellentétben átmenetileg mégis felfüggesztené az Egyiptomnak folyósított évi 1,3 milliárd dolláros, vissza nem térítendő katonai támogatás egy részét, amit az Izraellel 1979-ben kötött békemegállapodás óta folyósítottak – értesült a CNN amerikai hírtelevízió.

Bangladesben terrorfenyegetés érte az egyiptomi nagykövetséget a tüntetések véres leverése miatt, ezért szerdán tíz napra bezárták a diplomáciai képviselet konzuli részlegét.

Ferenc pápa szüntelenül arra szólítja fel a híveket, hogy imádkozzanak Egyiptom békéjéért. Az Avvenire olasz katolikus napilap szerint eddig 58 templomot romboltak le vagy gyújtottak fel, számos ortodox, katolikus és evangélikus intézményt, épületet, üzletet támadtak meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.