BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok negyede wellnesszel tölti az ünnepeket

Rekordra számítanak a gyógy- és wellness fürdők vezetői idén. A magyarok utazásaik közel negyedét egyébként is fürdőkben, wellnesszel töltik, de hagyományosan az év utolsó napjai a legforgalmasabbak, a hosszú téli szabadság miatt pedig ez év végén csúcsot várnak a szakemberek. Mindez a turizmusban dolgozók számára újfajta kihívást jelent – mondja Dr. Puczkó László, a BKF Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézetének intézetvezetője.

A magyar háztartások 63 százaléka vett részt többnapos utazáson a tavalyi év során a Magyar Turizmus Zrt. adatai alapján. Ráadásul nemcsak nyáron, a télen is szívesen útra kelünk: az év végi hónapokban a magyar háztartások 10 százaléka szervez valamilyen többnapos üdülést. Több, mint negyedük (26,6 százalék) pedig kifejezetten azzal a céllal indul útnak, hogy gyógy-, vagy wellnessfürdőbe látogasson- derül ki a BKF közleményéből.

„Jellemzően december első harmadában kevesebb vendégünk van az év többi hónapjához képest – ez a karácsonyi készülődés időszaka, illetve szabadságot sem veszünk ki ilyenkor. 26-tól azonban beindul az év végi forgalom, december 27. és 28. pedig minden évben a két legsűrűbb napunk.” – mondja Juhász Szabolcs, az Aquaworld élményfürdő igazgatója.

Egyébként is jellemzővé vált a fürdőigazgató tapasztalatai szerint, hogy a magyar családok céltudatosabban szervezik meg, mivel töltik szabadságukat. De nemcsak e tekintetben egyre jellemzőbb a tudatosság a belföldi turistákra: Juhász Szabolcs szerint ugyancsak észrevehető tendencia, hogy a vendégek egyre jobban figyelnek egészségükre, és ehhez illeszkedően választják meg, milyen turisztikai szolgáltatásokat vesznek igénybe.

„Az elmúlt pár évben vált kifejezetten érzékelhetővé, hogy a vendégek nemcsak fürdeni jönnek, hanem tudatosan keresnek egyes szolgáltatásokat.” – mondja.

Miközben tehát növekszik a spa és wellness szolgáltatásokat kereső turisták száma, a vendégek nemcsak többet, de kifinomultabb kínálatot is elvárnak a pénzükért. Az akár szokatlannak is tekinthető elemeket is vegyítő új szolgáltatásokat, illetve olyan fürdőket keresnek fel előszeretettel, amelyek vagy építészeti megoldásaikban, vagy az általuk kialakított koncepció miatt egyedinek számítanak- olvasható a BKF kiadványában.

A vendégek növekvő tudatossága egyben azt is jelenti, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a szolgáltatások minőségére is. „Ez pedig a szakemberképzés egyik legjelentősebb kihívása jelenleg” - mondja a szakértő.  A BKF tanára szerint ezért a legfontosabb olyan készségeket és gondolkodást kialakítani a leendő kollégákban, amelyekkel gyorsan tudnak reagálni az egyre tempósabban végbemenő változásokra, és amelyek igyekeznek olyan feladatokra felkészíteni a hallgatókat, amelyek ma még (talán) nincsenek is.

Ehhez pedig kreativitás, egymástól jelenleg akár még távol lévő területek, megközelítések ismerete szükséges, a leendő szakembereknek ezért több szakterületen is folyamatosan képezniük kell magukat ahhoz, hogy ezen piaci elvárásoknak meg tudjanak felelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.