BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ápolják az értékes matyó néphagyományt

Csaknem egy esztendeje, 2012. december elején az UNESCO a magyarországi matyó örökséget felvette a Szellemi Kulturális Örökség listájára. Tette ezt az után, hogy a Mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület a tardiakkal és a szentistvániakkal összefogva még 2009-ben kérvényezte, hogy a 150-200 éves múltra visszatekintő Matyó kulturális örökség bekerülhessen a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékébe. Erre 2010-ben sor is került. Ezt követően a szakemberek az egyesület közreműködésével az említett beadványt – amely hímzés, a viselet és a folklór továbbéléséről szólt –, az UNESCO előírásainak megfelelően átdolgozták, és a dokumentumot 2011-ben juttatták el az Egyesült Nemzetek illetékes szervezetéhez. Ebben kiemelt szerepet kapott a matyó hímzés. A bírálat után a múlt év december 5-én született a már jelzett kedvező döntés Párizsban.

Az egyesület közreműködésével az idén több külföldi országba vitték el a matyó kultúra emlékeit. Így Párizsba, Brüsszelbe, Isztambulba és Zakopanéba is. A lengyel városban a Matyó Néptánc Együttes első díjat nyert.

Az egyesületben már a jövő évi programokra készülnek – adta hírül a Turizmus Online. A terveik szerint újabb eseményeken vesznek részt és várhatóan több külföldi bemutatkozásra is sor kerülhet. Az egyesület büszke arra, hogy az idén is több ezer turistát fogadhattak, akik megismerhették a Mezőkövesd Hadas városrészében megőrzött és felújított régi házakat, amelyek ma kézműves alkotó műhelyek. Ezekben a népi bútorfestészet termékeit, a mézeskalács készítést, a szövést, a hímzést, a fazekas munkákat, az üvegcsiszolást, illetve a különleges viseletet mutatták be az érdeklődőknek. Bíznak abban, hogy ez az érdeklődés jövőre is töretlenül folytatódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.