BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elstartolt a hazai síszezon

A Bakony és a Mátra a hóágyúzásnak köszönhetően már készen áll az idei síszezonra, Visegrádon még várni kell

Ma megkezdődik a Mátrában is a síszezon. A mátraszentistváni Síparkban már november végén megkezdték a hóágyúzást, amivel 35-50 centis réteget sikerült kialakítani, így ma már három sípálya és két felvonó várja a síelőket. „Tavaly 106 napos volt a szezon, most egy kicsivel később tudunk kezdeni, mert nem volt elég hideg” – mondta lapunknak Erbeszkorm Tamás, a sípark médiareferense.

Az elmúlt szezon zárása óta több tízmillió forint értékű fejlesztést hajtottak végre az immár 11 éve működő sípark területén. A gyermekek síoktatását segítendő egy újabb 15 méteres mozgójárdát állítottak üzembe, illetve a szezonkezdetre elkészül a síoktatópark gyermekmelegedője is. Egy telek adásvételnek köszönhetően, meghosszabbítva használhatják a látogatók az 1-es jelzésű sípályát, illetve lehetőség nyílik egy, a hóágyúkat ellátó víztározó bővítésére. „Az áramszolgáltató 100 millió forintos fejlesztést hajtott végre, egy rövid szakaszon a föld alá kerültek a kábelek, így reményeink szerint nem lesznek sorozatos áramszünetek” – fogalmazott Erbeszkorm Tamás. A tavalyi szezonban legalább ötödször alakult ki kaotikus helyzet a Mátrában, áramszünet miatt ugyanis sem a felvonók, sem az éttermek nem működtek. A lerakódó hó ugyanis fákat döntött ki, amelyek elektromos vezetékekre, villanyoszlopokra dőltek, megszakítva a terület áramellátás. Bevételeik túlnyomó többsége, körülbelül 80 százaléka származik a jegy- és bérletértékesítésből, a maradékot teszi ki a vendéglátásból, sportszerkölcsönzésből, síoktatásból származó forgalom. A Síparkban 10, összesen 4 kilométer hosszúságú sípályán 6 sífelvonó szállítja a síelőket.

„Csodás havunk van. Mi már december 7-én kezdtünk, tavaly csak december 14-én. Most három lift és három pálya használható, de a hétvégére ez még több lehet. Összesen 44 csúcskategóriás hóágyúval dolgozunk” – mondta lapunknak Ebele Bálint. Az eplényi Nordica Síaréna marketingvezetője hozzátette: tavaly 88 ezer vendégük volt, idén reális cél lehet a 100 ezer látogató. A Bakonyban télen így egyértelműen ők a fő turisztikai vonzóerő. A legfontosabb fejlesztésük most a tavaly megépített pálya kivilágítása volt, így már az éjszakai síelésnek sincs akadálya. „Kis mértékben, 100-200 forinttal emeltük a jegyek árait” – magyarázta Ebele Bálint. Még nem nyereségesek, de a marketingvezető szerint hosszú távon megtérülő fejlesztésekben gondolkodnak. Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú és teljesen kezdőbarát kék jelzésű szakaszokból tevődik össze. Jövőre két pálya összenyitásával megvalósul egy több mint 1 kilométer hosszú kezdő-középhaladó pálya. Szintén 2014-ben pedig egy kétszemélyes ülőliftet is építenek.

Visegrádon még várni kell a szezonra. „Egyelőre nyitás ügyben nem tudok biztosat mondani, de szeretnénk legalább karácsony másnapján megnyitni. Tavaly megépült a tányéros liftünk, idén már teljes kapacitással fog működni” – írta a sielok.hu oldalon Gutbrod Rezső síoktató, üzemeltető. Öt éve nem emelkedtek az áraik, ebben a szezonban sem tervezik, sőt akciókkal is próbálkoznak.

Már a Tátra is síelhető

A korábbi évekhez képest lassabban indul az idén a síszezon a Tátrában, az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárás miatt. Az elmúlt hétvégén 25 síközpont üzemelt a szlovák hegyekben, mintegy fele annak, amennyi tavaly ilyenkor már nyitva tartott. A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség jó szezonra számít, elsősorban az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések miatt, valamint azért, mert ma már a Tátrában a síközpontok közelében több élményfürdő és wellness központ is található. Az elmúlt évek során a téli szezonban átlagosan 700-800 ezer turista látogatott a tátrai üdülőkörzetekbe.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.