BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai középmezőnyben a pesti szállodák

Bár az osztrák és a cseh szállodák teljesítményével változatlanul nem veszik fel a versenyt a hazaiak, de a szlovák és a lengyel piac már nem erősebb a magyarnál – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) októberi trend riportjából.

A vizsgált öt ország között 2013 első tíz hónapjában a legjobb teljesítményt Ausztria szállodái érték el 69,8 százalékos szobafoglaltsággal és 93,7 euró nettó átlag szobaárral. „A második helyen a csehországi hotelek végeztek 68,3 százalékos kihasználtsággal és 70,1 euró nettó átlag szobaárral. A magyarországi szállodák pedig idén októberig szobafoglaltságban 67,2 százalékkal, nettó átlag szobaárban pedig 61,5 euróval a harmadik helyen végeztek” – olvasható a dokumentumban. A szállodaipar nagyjából már túl van a válságon, amit jól mutat, hogy idén októberig a magyarországi szállodák összes bruttó árbevétele 254,8 milliárd forint, míg összes bruttó szoba árbevétele 144,6 milliárd forint volt. Előbbi 28,9 százalékkal, utóbbi pedig 19 százalékkal múlja felül az 5 évvel korábbi 2008 évi bevételeket. Ugyanakkor 2008 és 2013 között a szállodai szobaszám mintegy 15 százalékkal nőtt, és az infláció meghaladta a 25 százalékot.
Az MSZÉSZ szerint októberben is folytatódtak az elmúlt egy évben tapasztalható, az alacsonyabb kategóriájú szállodák felé eltolódó keresletben megmutatkozó változások. Fontosnak tartották megjegyezni, hogy a beutazás szempontjából meghatározó 10 legfontosabb piacunk közül, Nagy Britannia, Oroszország, Franciaország, Olaszország, Csehország, az Egyesült Államok esetében növekedés, míg Ausztria, Németország, Románia és Spanyolország esetében csökkenés történt a szállodai vendégéjszakák számában.
Az európai nagyvárosok mutatóitól természetesen nagyon messze vagyunk, az MSZÉSZ riportjában szereplő 31 város között szobafoglaltságban az első 3 helyet London, Edinburgh és Párizs szállodái szerezték meg 80 százalék feletti telítettséggel. Nettó átlag szobaárak esetében viszont Párizs, Genf és Tel-Aviv a sorrend. Budapest a maga 68 százalékos foglaltságával a huszadik helyen áll, megelőzve például Pozsonyt, Brüsszelt, Bukarestet, Madridot és Milánót.

A szállodaszövetség szerint Budapest turizmusa nem kapja meg azt a marketing támogatást, ami a nagyon erős nemzetközi versenyben szükséges lenne. Úgy látják, hogy a fővárosi szállodák teljesítménye várhatóan csak 2013 végére fogja elérni a 2007-es szintet. Jövedelmezőségük azonban messze elmarad az akkoritól az időközben bekövetkezett költségemelkedések, magasabb helyi adók, magasabb áfa következtében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.