BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony: ünnep, áhítat és vásár is

A karácsonyi vásár az év leghangulatosabb, testet-lelket melengető eseménye Európa nagyvárosaiban. Németországban a két legnagyobb és legrégebbi karácsonyi vásár színhelyére látogattunk el: Nürnbergbe és Münchenbe

A karácsonyfa állítása német szokás és egészen régre, 1200 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az ajándékozás szokása még ennél is régibb: csaknem kétezer éves. Az egyház szerint emlékeztet a kisdedet meglátogató és ajándékokat hozó Napkeleti bölcsekre, akik aranyat, mirhát és tömjént hoztak magukkal.

A karácsonyi vásár Németországban a legnagyobb, Nürnbergben 1545 óta tartják számon a krónikák, de van, aki ennél régebbre datálja. A XVI. században a mai Németország területén mindenütt elterjedtek a decemberi utcai vásárok, mert ott ajándékot, díszeket, de élelmet és praktikus holmikat is lehetett venni a télre.

A leghíresebb a nürnbergi Ma is a nürnbergi a leghíresebb: németek és külföldiek a világ minden tájáról sereglenek ide Advent kezdetétől (idén november 25-től) egészen Szentestéig. A főtéren betlehemet állítanak jászollal és fából faragott figurákkal, az erre az alkalomra épített színpadon pedig adventi dalokat énekelnek a fiatalok.

A hatalmas, több utcát és teret is magában foglaló vásár mindig zsúfolt. A közel kétszáz stand és fabódé egységes képet mutat: mindegyiket piros-fehér csíkos ponyva fedi. A legtöbbet a középkori piactéren állították fel. A praktikus holmik ma már legfeljebb kötött sapkák és pulóverek képében képviseltetik magukat; elsősorban karácsonyi ajándékokat és díszeket lehet venni. Ajándék is, nem is a világhírű nürnbergi mézeskalács és puszedli.

Mint minden vásáron, itt is gondolnak az éhezőkre-szomjazókra: sok a pecsenyés.

Számunkra furcsa, de itt ezt is a hagyományokkal magyarázzák: csak egyféle ételt és italt kapni. Előbbi természetesen a híres nürnbergi kolbász, amelyet grillezve kínálnak, no meg az elmaradhatatlan forralt bor. Egységes a kerámiabögre is, amibe töltik: minden évben más karácsonyi motívummal díszítik.

A környezettudatos németeknél nincs papírtányér és műanyag pohár, a tányérokra és kerámiabögrékre kirótt betéti díj meg olyan magas, hogy megérje visszavinni, nincs is utcai szemét a bódék környékén. A piactérről egy másik, kisebb térre lehet átmenni: itt Nürnberg testvérvárosai képviseltetik magukat jellegzetes ajándéktárgyakkal, élelmiszerekkel.

A vásár leghangulatosabb része a gyerekek birodalma: itt régimódi, kétszintes ringlispíl, körhinta, gőzmozdony vezette kisvonat, óriáskerék és más szórakozás is várja a kicsiket. A legnagyobb a müncheni Münchenben a főtéren, a Marienplatzon és a belé torkolló sétálóutcán, a Kaufinger strassén állítanak fel standokat, hanem gyakorlatilag az egész gyalogos zóna egyetlen nagy vásár. Ezen kívül a város több pontján vannak kisebb vásárok, összesen 20, melyek egy része tematikus: van középkori, kézműves, bajor hagyományápoló és külön egy, ahol csak jászol állításához való figurákat kapni. Minden második standon élelmiszert árulnak, elsősorban forralt bort, de messziről érezni a fahéjas cukros mandula illatát is. Vásárló is sok akad, de a legtöbben magáért a hangulatért járják az ünnepi fényekbe öltöztetett utcákat.

A karácsonyi vásár igen jó üzlet, a német átlagpolgár 300 eurót költ ajándékokra. München városa például 200 milliós forgalomra számít idén, 30 millió a standok bérleti díjából jön be. Rengeteg a turista, a szállodák már november végétől megteltek. Legtöbben az olaszok és spanyolok vannak, de magyar szót is sokat hallani.

Rendszeres adventi programok Münchenben

Jelmezes krampuszfutás vasárnap 16 óra

Közös éneklés (bajor dalok) vasárnap 16 óra

Zenei programok naponta 17.30-tól a városháza erkélyéről

Gyerekeknek kézműves foglalkozások naponta 14.30-tól





Közös éneklés (bajor dalok) vasárnap 16 óra

Zenei programok naponta 17.30-tól a városháza erkélyéről

Gyerekeknek kézműves foglalkozások naponta 14.30-tól München Bajorország fővárosa. Megközelítés repülővel (Lufthansa) 28 900 Ft-tól, vonattal 58 €, közúton 750 km. Árszínvonal: drágább, mint a hazai, de olcsón is meg lehet úszni, piacon kolbász 2,50, sör 2,50 €. Szállás akár 9 €-tól.

munchen-szallas.lap.hu Tippek, információk Nürnberg

Bajorország második legnagyobb városa, félmillió lakossal. Megközelítés: autóval, vonattal (a DB jegyeket az Autóklubnál lehet megvenni: www.autoclubtravel.hu). A közvetlen, fapados repülőjárat megszűnt, müncheni átszállással, kb. 47 000 Ft-ért visz el a Lufthansa.

A karácsonyi vásár december 24-ig tart.

www.nuernberg.de-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.