BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassabban nőhet a tabletpiac

A korábbi előrejelzéshez képest lassabban bővülhet az idén a globális táblagép piac, az IDC adatai szerint 221,3 millió készüléket adhatnak el. Magyarországon a múlt évben valamivel több, mint 200 ezer tabletet értékesíthettek, az idén kétszer ekkora lehet a forgalom

Módosította a globális táblagép piacra vonatkozó előrejelzését az IDC, a társaság korábban 227,4 millió tablet eladását prognosztizálta 2013-ra, az új számítás szerint azonban 6 millióval kevesebb, 221,3 millió készüléket adnak majd el. Igaz, még így is 53,5 százalékkal bővül majd a táblagép piac az idén a múlt évhez képest. Jövőre további 22,2 százalékos fejlődést jósol a piackutató cég, ami azt jelenti, hogy 270,5 millió tabletet adhatnak el. A szegmens bővülési üteme egyébként folyamatosan csökken majd a következő években és 2017-re már tíz százalék alatt lehet az IDC elemzése alapján. Abban az évben várhatóan 386,3 millió táblagépet értékesítenek majd világszerte, korábban még 407 milliós eladással számolt a társaság.

Érdekesen alakulhat a kisebb és nagyobb kijelzőjű tabletek versenye a következő néhány évben. Az IDC felmérése szerint az elmúlt 24 hónapban egyértelműen a kisebb, 7 hüvelykes készülékek törtek előre, azonban a nagyképernyős okostelefonok térhódítása megfordíthatja ezt a trendet. Ennek a folyamatnak az Apple iPad Air lehet az egyik élharcosa. A korábbi iPad-ek könnyebb és vékonyabb verziója által kínált élmény arra ösztönözheti a fogyasztókat, hogy kifizessék a magasabb díjat cserébe a nagyobb kijelző nyújtotta lehetőségekért.

A táblagépeken futó operációs rendszereket vizsgálva elmondható, hogy megtartja fölényét az Android a következő években is. Az IDC előrejelzése szerint az idén eladott tabletek 60,8 százalékán lesz majd Android, amelynek részesedése, 2017-ben 58,8 százalékra nő. Az iOS operációs rendszert használó, újonnan eladott készülékek száma ugyanakkor folyamatosan csökken, az idei 35 százalék után 2017-re már csak 30,6 százalékos lesz a részesedése az Apple megoldásának. A Windows profitál az iOS visszaszorulásából a piackutató elemzése szerint, az idén még csak az újonnan eladott tabletek 3,4 százalékán lesz ez az operációs rendszer, 2017-re viszont már a piac 10,2 százalékát tudhatja magáénak.

Ugrásszerűen megnőtt a kereslet itthon is a táblagépek iránt, amiben meghatározó szerepet játszik, hogy a belépőszintű, androidos készülékek már 15-20 ezer forint körüli áron megvásárolhatók. Az IDC adatai szerint a múlt évben valamivel több, mint kétszázezer tabletet adtak el Magyarországon.

Az idén a harmadik negyedévben 96,5 ezer ilyen típusú készüléket értékesítettek a gyártók, ez 118 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbival összevetve. A szegmenst ugyanakkor az alacsonyabb árú eszközök, illetve ezek magyar forgalmazói uralják. Az általuk képviselt árelőnyt egyelőre a nagy globális márkák nem tudják behozni, azonban jól látszik az erre irányuló törekvés például a Samsung árazásában. A negyedik negyedévben az IDC előrejelzése szerint 129 ezer tabletet adhatnak el Magyarországon a gyártók, így a teljes éves forgalom 400 ezer körül alakulhat.

Megelőzik az asztali gépeket

A táblagépek gyors térhódítása jelentős mértékben csökkentette az elmúlt időszakban a személyi számítógépek értékesítését. A harmadik negyedévben ugyan világszinten még jelentős volt a pc-k fölénye – 81,6 milliót adtak el belőlük, míg tabletből 47,6 milliót –, azonban a helyzet már a közeljövőben megváltozhat. Az IDC prognózisa szerint 2013 utolsó negyedévében már lehet, hogy több táblagépet vásárolnak, mint pc-t.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.