BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem dübörög a tabletpiac?

Az idén várhatóan 221,3 millió táblagépet adnak el világszerte az IDC előrejelzése szerint, ez 53,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbival összevetve. A következő években azonban a prognózis szerint már lassabban nő a piac, és 2017–ben tíz százalék alatti bővüléssel számol a piackutató cég.

Módosította a globális táblagép piacra vonatkozó előrejelzését az IDC, a társaság korábban 227,4 millió tablet eladását prognosztizálta 2013-ra, az új számítás szerint azonban 6 millióval kevesebb, 221,3 millió készüléket adnak majd el. Igaz, még így is 53,5 százalékkal bővül majd a táblagép piac az idén a múlt évhez képest.

Jövőre további 22,2 százalékos fejlődést jósol a piackutató cég, ami azt jelenti, hogy 270,5 millió tabletet adhatnak el. A szegmens bővülési üteme egyébként folyamatosan csökken majd a következő években és 2017-re már tíz százalék alatt lehet az IDC elemzése alapján. Abban az évben várhatóan 386,3 millió táblagépet értékesítenek majd világszerte, korábban még 407 milliós eladással számolt a társaság.

Érdekesen alakulhat a kisebb és nagyobb kijelzőjű tabletek versenye a következő néhány évben. Az IDC felmérése szerint az elmúlt 24 hónapban egyértelműen a kisebb, 7 hüvelykes készülékek törtek előre, azonban a nagyképernyős okostelefonok térhódítása megfordíthatja ezt a trendet. Ennek a folyamatnak az Apple iPad Air lehet az egyik élharcosa. A korábbi iPad-ek könnyebb és vékonyabb verziója által kínált élmény arra ösztönözheti a fogyasztókat, hogy kifizessék a magasabb díjat cserébe a nagyobb kijelző nyújtotta lehetőségekért.

A táblagépeken futó operációs rendszereket vizsgálva elmondható, hogy megtartja fölényét az Android a következő években is. Az IDC előrejelzése szerint az idén eladott tabletek 52 százaléka volt androidos tavaly, idén 60,8 százalékos lesz a részesedése, 2017-ben pedig 58,8 százalék. Az iOS részesedése ugyanakkor folyamatosan csökken, a tavalyi 45,6 százalék után idén 35, 2017-re 30,6 százalék lesz. A Windows profitál az iOS visszaszorulásából a piackutató elemzése szerint 2012-ben még csak az újonnan eladott tabletek 0,9 százalékán volt ez az operációs rendszer, idén már 3,4, 2017-re pedig 10,2 százalékra nő a részesedése. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.