BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokba kerül a szurkolás

Egyelőre úgy tűnik, hogy Szocsiban és Brazíliában sem a magyar szurkolók lesznek a leghangosabbak. A téli olimpiára alig százan utazhatnak

A 2014-es év bővelkedik kiemelkedő nemzetközi sporteseményekben, ami újabb lökést adhat az amúgy is egyre biztosabb piacot jelentő magyar sportturizmusnak. A hazai utazási irodák közül a Tensi lett a sportolók és a szurkolók hivatalos utaztatója és kizárólagos jegyértékesítője a február 7-én kezdődő téli olimpiára Szocsiba.

Azt egyelőre nem lehet mondani, hogy a magyarokat különösebben lázba hozta volna az esemény. Ennek az lehet az oka, hogy egyelőre mindössze 13 sportoló képviseli hazánkat, és az éremszerzésre is kevés az esély. „A nyitóünnepségre egyelőre nincs érdeklődő, és úgy becsüljük, hogy összesen száz magyar szurkoló utazhat majd Oroszországba” – mondta lapunknak Csácsi Krisztina. A Tensi projekt menedzsere hozzátette: a 4–5 éjszakás csomagok 1800–2800 euróba kerülnek. A részvételi díj a repülőjegyet, a szállást, az alapcsomagban felsorolt belépőjegyeket, valamint magyar nyelvű helyszíni kíséretet tartalmaz. Egyelőre főleg a jégkorongmérkőzésekre fogynak a jegyek. A költségeket természetesen a vízum is növeli, ezeket januártól lehet majd igényelni.

A szállodaüzemeltetők is készülnek az eseményre, az Accor három új hotelt nyit jövő januárban. Mivel Szocsiban kevés volt a szállodai kapacitás, ezért hat óceánjárót irányítottak a térségbe, amelyeken közel 20 ezer ember szállásolnak el. Dmitrij Csernisenko, a szocsi téli olimpiai szervező bizottság elnöke nemrég jelentette be, hogy a játékok idejére befagyasztják a Fekete-tengeri üdülőhelyen és általában a dél-oroszországi Krasznojarszki területen lévő szállodák szobaárait és az utasokat szállító repülők jegyárait. Csernisenko szerint nagyon olcsón lehet szállodai szobát foglalni a térségben: 65 euróba kerül egy éjszaka reggelivel együtt. Az olimpia szervezőbizottsága 15 légitársasággal kötött megállapodást arról, hogy azok ne emeljék meg áraikat. A fejlesztésekre mintegy 50 milliárd dollárt költenek, például bővítik a repteret is, ahova főleg moszkvai vagy isztambuli átszállással lehet eljutni.

A téli olimpia sem olcsó mulattság, de a költségei eltörpülnek a június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság áraitól. A stadionbelépők első sorsolásakor közel 900 ezer jegy talált gazdára. A FIFA szerint a belépők döntő többsége a házigazda ország szurkolóihoz került. A képzeletbeli rangsor második helyén Ausztrália áll, megelőzve Angliát és a csalódott Argentínát. Eleve rendkívül magas áron lehet csak kijutni: Rióba mintegy félmillió forintnál kezdődnek a repülőjegyek. Főleg lisszaboni, frankfurti és londoni átszállással tudnak majd repülni a magyarok, bár saját csapatnak az ismert okokból nem szurkolhatnak.

A legjobb helyekre szóló jegyeket az OTP Travel értékesíti. Luxusútról van szó, ezért főleg céges érdeklődés várható. „A döntőre már nem lehet jegyet kapni. Eddig mintegy száz csomagot értékesítettünk, de mostanában kezd felpörögni az érdeklődés, mert már kisorsolták a csoportokat” – mondta lapunknak Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője. Egy út mintegy másfél millió forintnál kezdődik. Úgy becsüli, hogy közel félezer csomagot adhatnak majd el nyárig. Molnár Judit abban biztos, hogy Brazíliában jelentősen felmennek majd az árak, de a várható fieszta ritka élményt nyújthat majd a szerencsés drukkereknek.

Gyakori utas a drukker

Szakértők szerint a sportturizmus azért volt fejlődőképes a válság alatt is az idegenforgalomban, mert többnyire mindig egy olyan fizetőképes réteg veszi igénybe, amely változatlanul megengedheti magának, hogy ott legyen a kedvenc sporteseményén, például az éppen zajló Bajnokok Ligája csapatainak, vagy a topbajnokságok mérkőzésein. Magyarországon is több szurkolói klub van, akik szinte minden meccsre szerveznek utat Torinótól Madridig. A tavalyi labdarúgó EB-re legfeljebb 2-3 ezer magyar utazhatott ki. A magyarok pénztárcájának a lengyel-ukrán rendezés inkább megfelelt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.