BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távközlés: tovább kell fejleszteni az infrastruktúrát

STRATÉGIA A szélessávú infrastruktúra fejlesztése, a belső piac bővítése az egységes működési feltételek megteremtésével, valamint a fogyasztók fokozott védelme, illetve bevonása a digitális gazdaságba azok a tényezők, amelyekkel ismét versenyképes lehet az európai távközlési szektor Ázsiával és Észak-Amerikával szemben – mondta el tegnap sajtótájékoztatón Leonidas Kanellos, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) soros elnöke. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett nemzetközi konferencián is előadást tartó szakember szerint ezen célok megvalósítása kettős feladatot jelent, hiszen úgy kell elérni a fogyasztói árak csökkentését, hogy közben a távközlési szolgáltatók megőrizzék stabilitásukat. Karas Monika, az NMHH elnöke a konferencián tartott beszédében rámutatott, hogy európai együttműködés szükséges a földrész távközlési piacának fejlesztéséhez, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a helyi sajátosságokat sem. Így például a roaming díjak egységesítéséhez szükséges a határokon átívelő gondolkodás, azonban a frekvenciavagyon értékesítése szerinte nem szakítható ki a tagállami szintű döntéshozatalból.

Az NMHH múlt pénteken tette közzé a frekvenciaértékesítés pályázat dokumentációjának tervezetét. Az anyag szerint 9 csomagot lehet majd megvásárolni, amelyek összesített árát közel 125 milliárd forintban állapították meg. Ezek közül az értéket vizsgálva három csomag emelkedik ki, amelyeket 39, 37,8, illetve 28,9 milliárd forintért tervezik értékesíteni. A második ütemben az NMHH a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es sávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.