BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább fejleszt Magyarországon a Huawei

A következő években is jelentős mértékben bővíti magyarországi logisztikai és gyártási tevékenységét a Huawei Technologies, amelynek új, 30 ezer négyzetméteres biatorbágyi raktárbázisát tegnap adták át. A távközlési cégek számára vezeték nélküli hálózati berendezéseket szállító, illetve okostelefonokat, táblagépeket és szervereket is gyártó vállalat hazai központjából Európába, Oroszországba, valamint Észak-Afrikába is szállítanak majd különböző eszközöket. A tegnap átadott, a DHL által üzemeltetett biatorbágyi létesítmény a Huawei második legnagyobb logisztikai központja, az idén mintegy 1,5 milliárd dolláros export-import forgalmat bonyolít le – közölte Zhou Jun, a cég regionális elnöke.

A Huawei 2005-ben jelent meg Magyarországon, a társaság beszállítói, illetve partnerei közreműködésével gyártási és logisztikai tevékenységet is végez az országban. A cég a magyar kormánnyal idén áprilisban kötött stratégiai megállapodásban vállalta, hogy folyamatosan fejleszti tevékenységét. A tervek szerint a jelenlegi 1500-ról jövőre 2000-re, 2015-re pedig 3000-re nő azok száma, akik közvetlenül, vagy a beszállítókon keresztül a Huaweinek dolgoznak. A vállalat eddig jórészt vezeték nélküli távközlési hálózatokhoz szükséges berendezéseket gyártott itthon, de a tervek szerint szinte valamennyi, a cég portfóliójában szereplő távközlési eszköz összeszerelése 2015-ig megindul Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök az új logisztikai központ átadása alkalmából tartott beszédében elmondta, hogy a létesítmény megvalósulásával Magyarország egy újabb lépést tesz a szorosabb együttműködés felé nem csak a Huawei-jel, de Kínával is. Hozzátette, hogy a társaságnál foglalkoztatott 150 ezer emberből 70 ezren a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó tevékenységet végeznek, és a magyar kormány szeretné elérni, hogy a Huawei következő innovációs központja Magyarországon jöjjön létre.

A kínai cég jelenleg 45 országba szállít termékeket Magyarországról, de Bin Yun Song, a vállalat ügyvezető igazgatója szerint a következő években a kiszolgált országok számát 70-re növelnék. A társaság tervei között szerepel az is, hogy tovább bővítsék a helyi beszállítók közreműködését, és a távlati elképzelések szerint növelnék a régióban gyártott alapelemek és félkész termékek arányát. Az ügyvezető elmondta, hogy jelentős növekedést terveznek az értékesítésben és a szolgáltatásokban is. A vállalat a világ egyik vezető okostelefongyártója is, magyarországi részesedése jelenleg 6 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.