BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre erősebb a fapadosok uralma Ferihegyen

Ha szerény mértékben is, de növekedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 2013-ban. A hivatalos adatok szerint 8,5 millió utas fordult meg a Budapest Airport (BA) terminálján, ami 0,2 százalékos növekedés 2012-höz képest.

„A légiközlekedés általános helyzetét mutatja, hogy mindezt 83,3 ezer gépmozgással, azaz le- és felszállással tudták megoldani a légitársaságok, ami 4,3 százalékos visszaesés. Ez azt is jelenti, hogy a légitársaságok igyekeznek egyre jobb kihasználtsággal üzemeltetni a repülőgépeiket, a Budapestről induló és ide érkező járatok átlagban 76,2 százalékos kihasználtsággal közlekedtek” – közölte a BA.

Tavaly tovább növelték részesedésüket az utasforgalomból a diszkont légitársaságok, amelyek 4,5 millió fős forgalmukkal az utasok 53 százalékát adták. A hagyományos légitársaságok 3,5 millió utassal a forgalom 42 százalékát adták, míg a charter-járatok 4 százalékkal részesedtek a forgalomból.

„Bizakodóan tekintünk az idei évre, a jelenlegi előrejelzéseink szerint akár 3-4 százalékos forgalomnövekedéssel is számolhatunk Budapesten, persze csak ha nem történik semmi váratlan a légiközlekedésben” – hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Hozzátette: elkötelezettek a budapesti repülőtér fejlesztése mellett, amit az eddig befektetett 320 millió euró, azaz mintegy százmilliárd forint bizonyít a legjobban. Ha lassan is, de sikerül befoltozni a Malév csődjével a hálózaton keletkezett lyukakat. Az Air Serbia például március végétől naponta közlekedik a magyar és a szerb főváros között. A járatokat a szerb nemzeti légitársaság ATR-72-es típusú gépekkel teljesíti. Belgrádból egy sor balkáni desztináció is elérhetővé válik (Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia), amelyek a Malév csődje óta hiányoztak a budapesti repülőtér járat kínálatából és amelyekhez jelentős magyar gazdasági és idegenforgalmi érdekek is fűződnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.