BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén 16 magyar filmet mutathatnak be

Tizenhat új, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült magyar film kerülhet idén a nézők elé. Karácsony és szilveszter között tömve voltak a mozik.

Már tavaly ősszel magához tért a kómából a hazai filmipar, idén pedig már egészségesnek is nyilváníthatják, ugyanis a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával 16 magyar filmet – 14 játékfilm és 2 dokumentumfilm – mutathatnak be 2014-ben a mozikban. Egyelőre két film premierjének van meg az időpontja: a Megdönteni Hajnal Tímeát február közepén jön, az Argo 2 című filmet pedig április elején láthatják a nézők. „Az idei költségvetési törvényben 5,1 milliárd forint van meghatározva a Filmalap működésére, valamint a támogatások finanszírozására. Ez az összeg a hatos lottó tényleges bevétele mértékének függvényében változhat majd az év során” – közölte lapunkkal a Filmalap. Hozzátették: a filmek többsége jelenleg utómunka fázisban van. A filmgyártások és gyártás-előkészítésekkel párhuzamosan mintegy 50 forgatókönyv/filmterv fejlesztése van folyamatban.

Legutóbbi egyik döntésével a Filmalap 200 millió forinttal támogatta Kern András rendezésében és főszereplésével készülő Gondolj rám című filmet is. Az Inzert44 gyártásában készülő mozifilm forgatása a tervek szerint nyáron lesz budapesti helyszíneken, és a kész filmet 2015 februárjában láthatja majd a nagyközönség. Összességében a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával már 21 film forgatása befejeződött, közülük 5 egész estés film már be is mutatkozott a mozilátogatóknak itthon és rangos nemzetközi filmfesztiválokon is.

A legnagyobb siker kétségtelenül a Megafilm által gyártott és a Hungaricom által forgalmazott Coming out című film, amire a bemutató óta eltelt egy hónapban 100 ezer néző váltott jegyet. „Ezzel hosszú idő után újra magyar sikerfilm született” – mondta Chernel Erika, a produkció sajtófőnöke. A Kálomista Gábor producer nevéhez fűződő vígjáték 56 moziban indult december 5-én országszerte, s már az első hétvégén beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Jó volt a film időzítése is, hiszen december és a január kiemelkedő időszaknak számít. „Példátlan siker, hogy december 26. és január 1. között összesen 641 millió forint bevétel keletkezett jegyeladásból. Ez főleg három húzófilmnek, a 47 Ronin, a Wall street farkasa és a Hobbit népszerűségének köszönhető. Csak az utóbbiról lehetett jó eséllyel előre megmondani, hogy telt házzal fogják vetíteni” – mondta lapunknak Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke és a UIP Duna Film ügyvezető igazgatója. Ez 1500 forintos átlag jegyárral számolva 420 ezer nézőt jelent. A cég az idén a tervek szerint 20 filmet vezet be a piacra.

A decemberi kiemelt időszakból természetesen a moziüzemeltetők is profitálnak. A hét közép-kelet európai országban jelen lévő Cinema City 2013 harmadik negyedévében 76 millió euró bevételt könyvelhetett el, összesen pedig kilenc hónap alatt 212 millió eurót 974 teremben. A magyar a harmadik legerősebb piacuk a lengyel és az izraeli után, de a lengyel mozikban csökken a bevétel, míg az izraeli és a magyar stabilan növekedik. Utóbbi már mintegy 32 millió eurót hozott a társaságnak. A lengyel és a cseh piac gyengélkedést a magyar mellett változatlanul a bolgár és a román kompenzálja.

Bajban a francia mozik
Több mint öt százalékkal visszaesett tavaly a francia mozik forgalma, és az amerikai produkciók uralták a francia piacot – derült ki a francia országos filmközpont (CNC) frissen közzétett jelentéséből. A francia mozik bevétele 2013-ban 1,2 milliárd euró volt, ami 5,3 százalékos csökkenést mutat az előző évihez képest. A filmszínházakban összesen 192,79 millió jegyet váltottak, szemben az egy évvel korábbi 203,56 millió belépővel. Legutóbb négy éve fordult elő, hogy a mozilátogatások száma kétszázmillió alá süllyedt. A CNC úgy értékelte: tavaly nem volt igazán nagy kasszasiker Franciaországban, sem a hazai, sem a külföldi filmek között. A legnagyobb nézettséget, 4,4 millió jegy eladásával a Gru 2. érte el. A visszaesést a kalózkodás feltámadása is okozhatta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.