BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt az építőipar teljesítménye

2013 novemberében az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 18,9 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál - közölte a KSH.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 3,0 százalékkal magasabb volt az előző havinál. 2013 első tizenegy hónapjában 9,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az épületek építésénél a rendkívül alacsony bázis mellett a növekedés ebben a hónapban egészségügyi és ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése az ország több területén folyó vasút- és útépítési munkák, illetve kisebb mértékben közműfejlesztések miatt lett több.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – novemberben 41,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 16,0 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A 2013 novemberében kötött új szerződések volumene 133,2 százalékkal magasabb volt a tavaly ilyenkorinál. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 224,3 százalékkal emelkedett. A növekedés vasútfelújításra, a gyorsforgalmi úthálózat, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre kötött néhány kiemelkedően nagy értékű szerződésnek köszönhető - derül ki a KSH elemzéséből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.