BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest 2013: 3,2 millió vendég 7,8 millió éjszakát maradt

Főváros Budapest kereskedelmi szálláshelyein 2013-ban 3,2 millió vendég szállt meg, 6,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte tegnap a KSH. A vendégforgalom bővülése a külföldi és a belföldi vendégek számának közel azonos mértékű emelkedéséből adódott. A vendégek száma – december kivételével – az év minden hónapjában meghaladta az egy évvel korábbit. A legtöbb vendég augusztusban érkezett a főváros kereskedelmi szálláshelyeire, a vendégek száma legnagyobb mértékben márciusban bővült. A május–júniusi előidényben 13, a július-augusztusi főidényben pedig 3 százalékkal nőtt a fővárosi szálláshelyek vendégforgalma. A vendégek 2013-ban 7,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a budapesti szálláshelyeken, 5,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ez a növekedés a külföldi és a belföldi vendégéjszakák 5,9, illetve 1,2 százalékos bővüléséből adódott.

„A külföldi vendégéjszakák valamivel több mint hattizedét az Európai Unió országaiból érkező vendégek töltötték el. Az uniós turisták összesen 4 millió 200 ezer vendégéjszakára maradtak. A legjelentősebb küldő országok közé sorrendben az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország tartozott” – tudatta a KSH. Közülük az Egyesült Királyság és Franciaország esetében a vendégéjszakák száma 12, illetve 2,9 százalékkal bővült. A budapesti szálláshelyekre érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma Olaszország esetében stagnált, Németország és Spanyolország esetében pedig jelentősen csökkent. Az unión kívüli európai országok közül Oroszország, az Európán kívüliek közül pedig az Egyesült Államok, Izrael és Japán számít a főváros kiemelt idegenforgalmi partnerének. A fővárosi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma valamennyi említett ország esetében bővült: az izraeli vendégéjszakák száma 30, az orosz és az amerikai vendégéjszakáké 16-17 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.