BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa biztonságos hely a kínai turisták számára

A legtöbb baleset és atrocitás az amerikai kontinens északi felén érte tavaly a kínai turistákat, Európa ugyanakkor biztonságos hely számukra - derül ki a Facsi Vanpao című jogi szaklap összeállításából.

Az újság a tavaly a kínai sajtóba bekerült jelentősebb incidenseket összegezte. Eszerint 2013 során csaknem 500 komolyabb baleset vagy atrocitás ért kínai állampolgárokat külföldön, ezek összesen több mint 230 halálos áldozattal jártak.

A statisztikák azt mutatják, hogy több mint 210 eset Észak-Amerikában történt, az incidensek gyakoriságát tekintve tehát ez az egyik "legveszélyesebb hely a kínai turisták számára" - fogalmaz a Facsi Vanpao szaklap.

Az erőszak fokát illetően ugyanakkor nem az amerikai, hanem az óceániai térség vezet, a lap szerint ugyanis az összes itteni ügy csaknem kétharmada legalább egy halálos áldozatot követelő fegyveres rablás volt.

Szám szerint a legtöbb halál az ázsiai térségben következett be. Tavaly ott több mint 90 kínai turista veszítette életét, miközben például az európai és az afrikai kontinens biztonságosnak bizonyult, egész év során csupán 23, illetve 16 haláleset történt.

A statisztikákból az is kiolvasható: a legtöbb végzetes eset az utakon történik: csaknem az összes haláleset egyharmada közlekedési baleset vagy gyalogosgázolás volt, ezeknek harmada 60 éveseket vagy annál idősebbeket érintett. Gyakori a kínai turisták kifosztása is: csak az Egyesült Államokban például félszáz rablást regisztráltak, legtöbb esetben mobiltelefonjuktól és pénztárcájuktól fosztották meg a turistákat.

A külföldre utazó kínai turisták száma az elmúlt években dinamikus növekedést mutatott, az évtized végére akár a 200 milliós határt is meghaladhatja. Az atrocitások elkerülésére és a konfliktusok számának csökkentésére a nemzeti idegenforgalmi hivatal tavaly ősszel 64 oldalas viselkedési kalauzt adott ki, számos esetben külön is részletezve az egyes külföldi országok lakosai által elfogadhatónak tartott szokásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.