BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem adják fel a versenyt a hagyományos légitársaságok

Egyelőre úgy tűnik, hogy idén feltámadhatnak Európa legnagyobb klasszikus légitársaságai, ugyanis több utast szállítottak januárban az egy évvel korábbi szinthez képest.

A legjobban az International Airlines Group (IAG) légitársaságai, a British Airways, az Iberia és a Vueling teljesítettek. Az IAG tájékoztatása szerint légitársaságai 11,1 százalékkal több utaskilométert értékesítettek januárban, mint 2013 első hónapjában, utasszámuk pedig 6,4 százalékkal, 4,8 millióra nőtt. Mivel a kapacitásokat 11 százalékkal emelte a cégcsoport, ezért a gépeik töltöttségi mutatója csak 0,1 százalékkal emelkedett 77,1 százalékra.

Európa másik nagy légi fuvarozó csoportja, a Lufthansa 2,6 százalékos javulást ért el az értékesített utaskilométer területén, utasszámuk pedig 2 százalékkal volt nagyobb 2013 januárjához képest. A Lufthansa, a Swiss, az Austrian Airlines és a diszkont Germanwings 6,9 millió utast fuvarozott. A kapacitásait a német cégcsoport 1,6 százalékkal emelte, ennek köszönhetően repülőgépeik átlagosan 75,6 százalékos töltöttséggel üzemeltek, ami 0,8 százalékkal magasabb a korábbinál. „A Lufthansa-csoport a tavaly összesen 1,01 millió utast szállított a magyar piacon, 4,4 százalékkal többet, mint 2012-ben” – jelentette be Antal Gábor, a Lufthansa-csoport magyarországi vezetője.

A francia-holland Air France-KLM 3,6 százalékos eladott utaskilométer-bővülésről számolt be, 2014. januárjában 5,6 millió utasuk volt, ami 3,8 százalékkal haladja meg a tavaly januári szintet. A kapacitások 1,3 százalékkal nőttek, töltöttségi mutatójuk pedig a legjobb a nagy, full service légicégek között: 83,3 százalék. Bár javított pénzügyi eredményén a csoport, tavaly is veszteséggel működött a légi cég: 349 millió eurós mínusszal zártak. A két legnagyobb fapados légitársaság egyszámjegyű növekedésről számolt be: a Ryanairrel 5, az easyJettel 3,9 százalékkal utaztak többen januárban, mint tavaly ilyenkor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.