BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűvel és cérnával, kézi munkával

A csaknem 700 éves Kiskunhalas az Alföld legnaposabb települése, a csipke, a lovas élet és a gyógyvíz városa. Sokan nem is gondolják, mennyi látnivaló található a régi alföldi városban

Kiskunhalas neve egybeforrt a világhírű halasi csipkével. A világelső brüsszeli csipke után a magyar csipkevarró asszonyok remekművei a legelismertebbek. A Csipkemúzeumban a világhírű halasi csipke pontosan 111 éves történetét átfogó állandó kiállítás mellett élőben megtekinthető a csipkevarrás folyamata is. Technikájának különlegessége abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal (kontúr) veszi körül, a köztes teret pedig szövő-öltéssel (stoppolás) és a hurok-öltés 60-féle változatával töltik ki. Tehát az „anyagot”, a csipkét tűvel és cérnával, teljes egészében kézimunkával hozták és hozzák létre, mind a mai napig.

A halasi csipkét – egyediségét, utánozhatatlanságát elismerve – 1935-ben védjegyezték. Azóta még a legkisebb (2,5 cm) Halason készült csipkében is megtalálható a három egymáson keresztbe fektetett hal, amelyek elhelyezkedése is pontosan meghatározott.

A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010-től a Szellemi Kulturális Örökségünk része. (Ha további érdekességek is érdekelnék:

http://halasicsipke.hu

Kiskunhalasi Lovarda

Kiskunhalas a lovasélet egyik legjelentősebb hazai bázisa. A Kiskunhalasi Lovasbázis 1902-ben kezdte meg működését. Először a Honvédség és Határőrség lovas kiképző bázisa volt. Több mint 40 éve rendeznek az objektumban magas szintű nemzetközi díjugrató versenyeket.

A halasi huszárok városi rendezvények, különböző országos és nemzetközi huszártalálkozók, hagyományőrző események kiemelt résztvevői. A Lovasbázison gyermekek lovagoltatása, terápiás- és gyógylovagoltatás is folyik.


Feltétlenül megnézendő

látnivalók

Tájház 1879 körül építtették ezt a nádtetős, faoszlopos tornácú parasztházat. A Tájház olyan jellegzetes halasi gazdaház, amely megőrizte a XIX. század végének, XX. század elejének halasi parasztpolgári tárgyait, bemutatja a kor életviszonyait és a városi állattartás-gazdálkodás építményeit.

Sáfrik-féle szélmalom Az 1860-as években épített szélmalmot az 1901-ben Sáfrik József szélmolnár átépítette és korszerűsítette. 1940-től takarmánydarálóként működött. 1964-től műemlék.

Thorma János Múzeum A nagybányai művésztelep megalapítójának szülőházában nemcsak az ő festményei találhatók, hanem gazdag néprajzi és helytörténeti gyűjtemény is.


Gyógyító termálfürdő

Kiskunhalas egész évben nyitva tartó termálfürdője elsősorban a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket várja. Különleges összetételű gyógyvize nagyon hatásos reumára, női bajokra, baleseti sérülésekre, műtétek után, mozgásszervi problémákra, valamint csontritkulás, húzódás, rándulás, ficam és sportsérülések kezelésére. Idegi panaszokra és keringési betegségek gyógyítására is alkalmas, amihez a fürdő szomszédságában működő kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít. A fürdő területén wellness-, szépségápolási- és gyógyszolgáltatások is igénybe vehetők, valamint szauna, masszázs, szolárium is található.

(http://www.halasthermal.hu)

Vásár és bogrács

A halasi vásár országos szinten nyilvántartott esemény, de Romániában, Ukrajnában, Szerbiában is számon tartják. Minden hónap első vasárnapján rendezik meg. Heti piacot tartanak minden szerdán és szombaton, a piactéren.

Az Alföldön alakult ki a ma is kedvelt bográcsban főzés. Az állataikat legeltető pásztorok a pusztában csak úgy jutottak meleg ételhez, ha megfőzték maguknak. A Kiskunságra betelepült kunok szívesen főztek burgonyát, krumplikását füstölt kolbásszal és krumplis palacsintával. Halasi specialitás a savanyú máj, a magyar konyha jellegzetességeit ötvöző ételféleség. Igen közkedvelt, különösen téli disznóvágások idején. Ehhez sertéspörköltet készítenek, májat abálnak, szeletelnek, majd vöröshagymából édes-savanyú salátát készítenek. Ezeket egymásra rétegezik és főtt krumplival tálalják.



Az Alföldön alakult ki a ma is kedvelt bográcsban főzés. Az állataikat legeltető pásztorok a pusztában csak úgy jutottak meleg ételhez, ha megfőzték maguknak. A Kiskunságra betelepült kunok szívesen főztek burgonyát, krumplikását füstölt kolbásszal és krumplis palacsintával. Halasi specialitás a savanyú máj, a magyar konyha jellegzetességeit ötvöző ételféleség. Igen közkedvelt, különösen téli disznóvágások idején. Ehhez sertéspörköltet készítenek, májat abálnak, szeletelnek, majd vöröshagymából édes-savanyú salátát készítenek. Ezeket egymásra rétegezik és főtt krumplival tálalják. Programok 2014-ben Sóstó Gulyásfesztivál A 150 éves múlttal rendelkező Sóstó Csárda minden év áprilisában rendezi meg a Gulyásfesztivált, melyre a számos nevező csapat mellett ezrek látogatnak el.

www.sostocsarda.hu

A Nemzetközi Csipkefesz-

tivált április utolsó hétvé-

géjén rendezik meg, ahol külföldi csipkések munkáit is megcsodálhatják az érdek-

lődők.

www.halasicsipke.hu

Borudvar Május első napijaiban a Hősök ligete ad otthont

a Borudvarnak, ahol koncertek, kulturális és szórakoztató programok, sajt- és pálinkaházak várják az érdeklődőket.

(www.halasiborudvar.hu)

A Zsidófesztivált minden év augusztusában rendezik meg

a Zsinagóga udvarán. Előadások, fellépők, kulturális kalandozás, gasztronómiai különlegességek is várják a látogatókat.

(www.kiskunhalasizsidosag.hu)

Halasi Szüreti Napok A szüreti vigasság hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, a rendezvény sikere a hagyományőrző szemléletmódon alapul. A szeptemberi háromnapos rendezvény során múlt századok szüreti eseményei elevenednek meg.

(www.halasiszuretinapok.hu)-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.