BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok élre törtek

Az enyhe télnek, a sok akciós ajánlatnak és a rekordszámú orosz turistának köszönhetően jól indult 2014 a turizmusban

Főleg a budapesti városlátogatásoknak és a gyógyszállók forgalmának köszönhetően remek hónapot zárt a turisztikai szakma januárban. Meglehetősen ritkán szokott előfordulni, de most igen: az év első hónapjában meghaladta az egymilliót a vendégéjszakák száma. A KSH tegnap publikált adatai szerint ebből 567 ezret a külföldiek, 529 ezret pedig a hazai vendégek hoztak össze. Összességében a vendégforgalom 13,5 százalékkal haladta meg a 2013-as adatot. „A januárnak kicsi a súlya a turizmusban, de jó így kezdeni az évet. Óvatos örömmel fogadjuk, de legalább három hónapot látni kell, hogy abból következtetéseket lehessen levonni” – mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. A februári-márciusi adatokra még várni kell, de Budapesten mostanában egymást érik az ünnepélyes átadások, így például a KÉSZ Zrt. által 14,5 milliárd forintért felújított Kossuth tér is szebb, kényelmesebb és tágasabb lett a turistáknak.

A kiugróan jó eredmény hátterében legalább három dolog állhat. Egyrészt rendkívül enyhe volt a január, másrészt pedig főleg szilveszter után rengeteg akciós, kedvezményes ajánlatot adtak a szállodák. Szintén ritkán vagy talán még soha nem fordult elő, hogy az orosz vendégéjszakák száma meghaladja a németet, ezúttal azonban mégis ez történt: az oroszok 82 ezret, a németek viszont csak 64 ezret tudnak felmutatni. Az oroszok esetében ez 34 százalékos növekedést jelent, amit a Wizz Air moszkvai járata is magyarázhat. A fapados légitársaság ugyanis tavaly szeptember óta repül a magyar és az orosz főváros között, vagyis 2013 januárjában még csak az Aeroflot kötötte össze Budapestet Moszkvával, ráadásul a jegy is sokkal drágább volt. Az ugyanakkor biztos, hogy az utóbbi időben divattá vált Hévízre utazni Oroszországból. Egy-két, vagy akár háromhetes kúrákra járnak az orosz vendégek, de szívesen veszik igénybe Budapesten gyógykúráit és wellness pihenési lehetőségeit is.

Az izraeli piac 53 százalékos januári bővülését viszont már nem lehet a járatbővítéssel magyarázni, ugyanis Tel-Avivba már 2012 decembere óta repül a Wizz Air. A fontosabb küldőpiacaink közül az osztrák stagnált, az angol és a holland csökkent, a cseh és a lengyel viszont szépen növekedett.

A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 17,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év első hónapjában: összesen 17,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj-bevétel 9 milliárd forint volt. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 36 százalékot ért el, ami 2,8 százalékponttal magasabb az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 47 százalékos, a négycsillagos, valamint a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli. Budapest statisztikáin az is segíthetett, hogy sok szállodában három lefoglalt éjszaka után további egy ingyenes éjszakát kaptak ajándékba a vendégek.

Több lett a konferencia

„Magyarországon 2013-ban összesen 2362 konferenciát rendeztek (1017 nemzetközit és 1345 magyart), amelyeken közel 451 ezer fő vett részt” – közölte tegnap a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatósága. A rendezvények kétharmadát Budapesten tartották. A nemzetközi konferenciák átlagos hossza 3,4 nap volt, résztvevőinek átlagos száma 234 fő.

Összesen tizenhat alkalommal rendeztek hazánkban ezer fő feletti konferenciát. A legtöbb rendezvénynek orvosi volt a témája, amit a gazdasági követett.

Összesen tizenhat alkalommal rendeztek hazánkban ezer fő feletti konferenciát. A legtöbb rendezvénynek orvosi volt a témája, amit a gazdasági követett.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.