BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európában nem tűnhetne csak úgy el egy utasszállító

Tüntetők százai vonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, követelve a Malaysia Airlines március 8-án eltűnt gépével kapcsolatos pontos tájékoztatást – jelentette a kínai média kedden. A hozzátartozók a maláj légitársaság, a kormány és a hadsereg felelőseinek megbüntetését követelik. A demonstrálók azt kifogásolják, hogy a malajziai hatóságok nem megfelelően kezelték az eltűnt gép ügyét: „két hét hazugságai és félrevezető információi” dühítették fel őket. Szervezetük, a Kínai Családok Bizottsága közleményt adott ki, amelyben kifejtik, hogy az elmúlt 18 napban a malajziai kormány és a hadsereg késleltetve szivárogtatott ki információkat, „megtévesztve a családokat, becsapva az egész világot”, amivel a kutatók és a mentők értékes időt veszítettek. Kína úgy döntött, hogy eddigi hat hajója mellé továbbiakat küld a repülőgép roncsainak felkutatására az Indiai-óceán azon déli térségébe, ahol gyanús úszó tárgyakat láttak kínai repülőgépekről is.

A londoni székhelyű Inmarsat műholdas távközlési szolgáltató cég szakemberei fejtették meg adatok tömkelegének elemzésével és modellezésével, hogy merre vezethetett a Malaysia Airlines több mint két hete eltűnt Boeing 777-esének utolsó útja. A műholdas adatok elemzése szerint az utasszállító repülőgép az Indiai-óceán déli részébe zuhant. A szakértőknek sikerült azt is nagy biztonsággal megállapítaniuk, hogy a gép normál, 30 ezer láb – 9300 méter – feletti utazómagasságon repült.

Bakos József, a HungaroControl légiforgalmi főosztályvezetője szerint Európában a hasonló esetek előfordulása szinte elképzelhetetlen, hiszen a polgári gépek mozgását mindenhol radarok segítségével követik a légiforgalmi irányítók. Ha a személyzet esetleg mégis megpróbálna láthatatlanná válni, a nemzeti, illetve a NATO légvédelmi rendszerei biztosan észlelnék az elsődleges radarjeleket, ezért egy nagy utasszállító gép nagyon nehezen tűnhetne csak úgy el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.