BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

India, Maldív és Srí Lanka specialistája

A Jetwing Travel utazási iroda Srí Lanka, a Maldív-szigetek és India specialistája. A cégtulajdonos Wimal Morapitiye majd két évtizede munkálkodik sikeresen azon. hogy az iroda saját szervezésű útjait a magyar turisztikai piacon népszerűsítse.

– Srí Lanka azt jelenti: fenséges sziget – mondta Wimal Morapitiye. – Én tudom a legjobban ennek igazát, hiszen ott születtem. Srí Lanka kedvelt turisztikai célpont, 2013-ban a Föld tíz legajánlottabb úti célja között első helyen szerepel. Egyre népszerûbb a magyarok körében is. Ennek több oka is van, a természeti szépségek, a gazdag történelmi múlt és kulturális örökség. A látogató úgy érezheti magát, mintha egy trópusi állatkert közepébe csöppent volna, ahol elefántok sétálnak szabadon, vízi bivalyok kóborolnak a rizsföldeken, és majmok lendülnek fáról fára. Sárga homokos, helyenként sziklás tengerpartjain pálmafák adnak árnyékot. A szárazföld belsejében esőerdő és szavanna található, gazdag állatvilággal. De vannak magas hegyek is dús növénytakaróval, a megművelt földeken teát és rizst termesztenek, innen származik a méltán híres Ceyloni tea. Az országban több helyen ókori városok, paloták, templomok maradványait láthatjuk. A trópusi klíma és a látnivalók évről évre több turistát vonzanak a világ minden tájáról.  Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy Srí Lankát egyenlőre nem érte el a tömegturizmus jelensége. És ehhez még ott vannak a kedves, mindig mosolygó emberek, valamint a rendkívül ízletes helyi konyha. A közbiztonság pedig jó. A körutakhoz a Jetwing magyar nyelvű idegenvezetést biztosít.

– A Maldív-szigetek 1190 szigetből áll, ebbõl csaknem kétszáz lakott – mondta el a turisztikai szakember. – Nyolcvanon pedig igazi üdülőparadicsomok várják a turistákat. A külső korallgyűrűnek köszönhetően a zátonyok védettek a hullámzástól, az óceán sekély, meleg, kristálytiszta, kiválóan alkalmas fürdésre és vízi sportokra. A koralltelepek gazdag élõvilága a búvárok paradicsoma. Az apró szigeteken egyetlen építmény maga a szállodakomplexum, ahol víz fölötti és/vagy vízparti, hangulatos bungalók találhatók, amiket trópusi kert övez.

Az „India” szó az Indus folyó nevéből származik, Szűkebb értelemben az Indiai Köztársaság rövid neveként, tágabban a Himalájától délre elterülő, négy és fél millió négyzetkilométernyi földrajzi térséget jelenti. India változatosságával, kiszámíthatatlanságával, valamint szépségével elbűvöli az ide érkezőket, de az európai életritmushoz szokott turistáknak első pillanatban kissé kaotikusnak tűnhet. Az államnak 1100 millió lakosa van, a létszám folyamatosan növekszik, és a nagyobb városok – Delhi, Mumbai, Calcutta, Bangalore, Chennai – lélekszáma Magyarországéval vetekszik.

– India köztudottan a világ egyik legsokszínûbb országa, a történelmi, a kulturális kincsek kimeríthetetlen tárháza. Itt a legnagyobb érdeklõdés a körutak iránt mutatkozik. Ezen kívül Goa hosszú, homokos tengerpartja is nagyon népszerű.

– A statisztikák szerint az Indiát megjárt utazók 98 százaléka elégedett a látottakkal, 42 százalékuk pedig visszatérő vendég – tudtuk meg még Wimal Morapitiyetől. – Az 5000 éves kultúra, a száznégy nemzeti park, a szállodává alakított erődök, a több száz kilométer hosszú homokos tengerpartok és a luxusvonatok mellett India a réstermékekre is kiemelt hangsúlyt fektet például orvos turizmus, MICE-piac stb. India látnivalói közül első helyen a lenyűgöző építészeti alkotásokat említenénk, amelyek egyedi szépségére mindenk vendég rácsodálkozik.

Az országban tett látogatás egyik legemlékezetesebb pontja a vásárlás! India szinte minden régiója híres valamilyen kézműipari termékről. Lehetetlenség megállás nélkül elmenni a kasmíri vagy jaipuri szőnyegkereskedések mellett, ahogy hosszasan elcsodálkozhatunk a Varanasi és környékén gyártott selymek, és azokból készült csodálatos szárik láttán is. India hallatán kinek ne jutnának eszébe a füstölők, a henna, vagy a jóga, a Gangesz és Síva, a különleges indiai konyha. Indiában az ember úgy érzi, egy másik világba csöppent.

Fontos tudni, hogy a boltok többségében szinte elengedhetetlen az alkudozás. Azért túlzásba sem szabad esni! Rendszerint az eredetileg felajánlott ár tíz-húsz százalékát le lehet alkudni, néha akár ennél többet is. Az éttermekben szokásos borravalót adni, ennek mértéke megfelel az európai szokásoknak.

Szívügye az utaztatás

Wimal Morapitiye Srí Lankán született, a colombói egyetemen szerzett diplomát. Bejárta Európát, majd 25 évvel ezelőtt Magyarországra hozta a sorsa. Hamar megtanulta a nyelvet, könnyen be tudott illeszkedni. Érdekli az európai és  belpolitika, a helyi társadalmi élet, pl. tagja a nemzetközi Rotary Club és Lion’s Club kaposvári  szervezetének.  Itthon érzi magát Magyarországon,Somogy megye székhelyén él. Feleségével egy lányt és egy fiút nevelnek.

– Természetesen szívügyemnek tekintem Srí Lanka gyönyörű tájainak, kultúrájának megismertetését a magyar utazókkal – mondta Wimal Morapitiye, aki egyben hazája légitársaságának, a Srí Lankan Airlinesnak magyarországi képviseletét is ellátja.



– Természetesen szívügyemnek tekintem Srí Lanka gyönyörű tájainak, kultúrájának megismertetését a magyar utazókkal – mondta Wimal Morapitiye, aki egyben hazája légitársaságának, a Srí Lankan Airlinesnak magyarországi képviseletét is ellátja. Jótanácsok Indiához Indiában mindenhol a nemzeti valutát, a rúpiát használják. A nagyvárosokban mindenütt, de kisebb településeken is vannak bankautomaták, a Visa, vagy MasterCard kártyák használhatók az ország területén (az American Express kevésbé elfogadott.) Indiai utazásunk során tartózkodjunk a csapvíz és jégkockával készült italok fogyasztásától. A boltokban többféle jó minőségű palackozott víz kapható, legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy-egy üveggel belőlük.

Az egyéb palackozott italok is (sör, égetett szeszes italok) nyugodtan fogyaszthatók.

A programokban szereplő éttermek mindegyike megfelelő  minőségű ételeket szolgál fel, de az európaiak számára szokatlan fogások és fűszerek okozhatnak kellemetlenséget. Az utcán ugyanakkor semmi esetre se vásároljunk élelmiszert!

A vállalkozó kedvűek esetleg a frissen, olajban sült ételeket kipróbálhatják.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.