BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kongresszusi központ segítheti a turizmus felfutását

Konferencia Sokéves álma valósulhat meg a turisztikai szakmának, ugyanis a kormány eldöntötte, hogy a Millenniumi Városrészben, a MŰPA mellett épül fel a 4000-5000 fős kongresszusi központ. A közbeszerzés nyertesét jövőre választják ki, az építkezés 2017-ben fejeződhet be. Fürjes Balázs kormánybiztos szerint az új helyszín népszerűsítését minél hamarabb el kell kezdeni, mert a megrendelők évekre előre kötik le a helyszíneket. A cél, hogy a kongresszusi központ révén Budapest rövidtávon Európa 3-5. legkedveltebb kongresszusi helyszíne legyen. Ebben jelenleg Barcelona, Bécs és Prága a sorrend.

Mivel tavaly megváltoztak a Magyar Kongresszusi Igazgatóság statisztikai adatgyűjtési módszerei, ezért nem lehet megmondani, hogy pontosan miként alakult a konferenciaturizmus, de az biztos, hogy az ágazat változatlanul bajban van. Magyarországon tavaly összesen 2362 konferenciát rendeztek (1017 nemzetközit és 1345 magyart), amelyeken közel 451 ezer fő vett részt. „2013-ban 16 alkalommal rendeztek hazánkban 1000 fő feletti konferenciát, 5 esetben pedig a 2500-at is meghaladta a résztvevők száma. Az 1000 fő feletti rendezvények száma utoljára 2008-ban hozott hasonlóan kimagasló eredményeket. 2013-ban a magas résztvevőszámú nemzetközi konferenciák elsősorban az orvostudomány témáira fókuszáltak” – közölte a Magyar Kongresszusi Igazgatóság. A nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 3,4 nap volt. Területi megoszlásukat tekintve, közel 70 százalékuknak Budapest, 30 százalékuknak pedig vidéki helyszínek adtak otthont. Tovább nőtt a szállodák szerepe: a rendezvények 66,9 százalékát szállodában tartották. A nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségi vizsgálata azt mutatja, hogy továbbra is a magyar megrendelők állnak az élen. A brit megrendelők a második helyet foglalják el, őket követik a németek. Nemzetközileg is érvényes trend, hogy a konferenciák átlagos időtartama egyre csökken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.