BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legyen több fövenyes strand

Egyre több balatoni település készül fövenyessé alakítani a strandját, mert ezt szeretik legjobban az idelátogatók. Nyárra elkészülhet az eddigi leghosszabb ilyen partszakasz, amelyet Fonyód központi strandján építenek ki – áll a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában. Csonki István elmondta: Fonyód támogatást kap strandjának megújítására, el fogják bontani a partvédőműveket, és mögötte homokkal feltöltött lidót alakítanak ki a parti részen.

Ezt a vízügy csak támogatni tudja – tette hozzá a szakember –, hiszen ez a törekvés segít visszaállítani a tó eredeti állapotát, s minden újabb fövenyes partszakasz egy kicsit növeli is a tó mederterületét, és segíti a víz öntisztulását. Akkor is, ha ma még csak szerények az eredmények, a partnak csak csekély hányadát alakították át fövenyessé. Tavaly Balatonfüred, jelenleg pedig Balatonfűzfő és Balatonszepezd kapott engedélyt a strandjai egy részének fövenyessé alakítására, és most zajlik Balatonudvari és Vonyarcvashegy kérelmének elbírálása. „Üdvözlendő ez a törekvés, de nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenhol lehet vagy érdemes lidósítani, mindenhol kutatásnak kell megelőznie a beruházást!” – hangsúlyozta a vízügyi szakember. A feltöltéseket kizárólag bevizsgált mederanyaggal vagy tiszta homokkal szabad elvégezni.

A leghosszabb Fonyódé

Balatonlelle úttörőnek számított strandja lidósításával, amely hozzájárult a forgalom felpörgéséhez. Fonyód polgármestere, Hidvégi József meg arról tájékoztatott, hogy a Sándor-telepen júniusra készül el a Balaton leghosszabb fövenyes strandja. A lidósításhoz kétezer köbméter bevizsgált homokot használnak fel. Játszóterek, sétányok, közösségi épületek, sportpályák is épülnek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.